Alfa kuşağında yeni medya kullanım pratikleri ve siber mağdur deneyimleri: Kastamonu ili örneği
New media use and cyber victim experiences in Alpha generation: The case of Kastamonu province
- Tez No: 931039
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALANKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Alfa Kuşağı, Yeni Medya, Sosyal Medya, Siber Zorbalık, Generation Alpha, New media, Social Media, Cyber Bullying
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çalışma Alfa kuşağını oluşturan, 8-12 yaş arası çocuklar tarafından tüketilen çevrim içi içerik türlerini ve bu içeriklerde karşılaşılan siber zorbalık unsurlarını ortaya çıkarmayı amaçlanmıştır. Alfa kuşağının yeni medya kullanım alışkanlıkları ve siber mağdur deneyimleri Alfaların kendi ifadeleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde kuşak kavramı ve kuşakların medya kullanım pratiklerine değinilmiştir. İkinci bölümde medya ve internet konusundan bahsedilmiş, üçüncü bölümünde ise siber zorbalık konusu ele alınmıştır. Çalışmanın son ve dördüncü bölümünde ise çalışma kapsamında Kastamonu ilinde 2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 8-12 yaş arası 133 çocukla yüz yüze mülakat yapılmış, örneklem grubu oluşturulmuştur. Yapılan görüşme verileri betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Çalışmada çok yönlü sonuçlara ulaşılmıştır. Örneğin Alfaların %85,71'i akılı telefona sahiptir, günlük ortalama 3-4 saat çevrim içi kalmaktadır, interneti %81,20 oranında çevrim içi oyun ve video izleme amacıyla kullanmaktadır, Alfalar %83,50 oranıyla Youtube, TikTok, Whatsapp, Snapchat gibi 13 yaş üstü sosyal medya uygulamalarını kullanmaktadır. Alfaların %48,08 sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptığını, %63,60 çevrim içi iletişim kurduğunu belirtmiştir. Alfaların %94,23'ü Sosyal medyada, %90,38'i çevrim içi oyunlarda, %63,60'ı ise diğer çevrim içi alanlarda siber zorbalığa uğradığını belirtmiştir. Bu çalışma ve siber zorbalık alanında yapılan diğer çalışmalar, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın siber dünyadaki güvenlikleri konusunda acil önlemler alınması gerektiğini, toplum ve kamu işbirliği ile bu konuda bir politika geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to reveal the types of online content consumed by children aged 8-12, who constitute the Alpha generation, and the cyberbullying elements encountered in these contents. the new media usage habits of the Alpha generation and their cyber victim experiences have been tried to be explained in the Alphas' own words.The first three chapters describe the definitions of generations, media and cyberbullying. In the last and fourth part of the study, a face-to-face interview was conducted with 133 children aged 8-12 years old who were studying in the 2022-2023 academic year in Kastamonu province, the results were pre-evaluated and a sample group of 133 people who answered all the questions was created. the interview data were interpreted with the descriptive analysis method. Versatile results were achieved in the study. For example, 85.71% of Alphas own a smartphone and are online for an average of 3-4 hours per day. 81.20% use the internet for online gaming and watching videos. 83.50% of Alphas use social media applications over the age of 13, such as Youtube, TikTok, Whatsapp and Snapchat. 48.08% of alphas share on social media accounts, 63.60% communicate online. 94.23% of Alphas are cyberbullied on Social media, 90.38% are cyberbullied in online games, and 63.60% are cyberbullied in other online areas. It is important to ensure children's digital safety.