Pulmoner emboli hastalarında Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi, Basitleştirilmiş Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi ve Hestia kriterlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Pulmonary Embolism Severity Index, Simplified Pulmonary Embolism Severity Index and Hestia criteria in pulmonary embolism patients
- Tez No: 931066
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, PESİ, sPESİ, Hestia, Pulmonary embolism, PESI, sPESI, Hestia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Şener, P. Pulmoner Emboli Hastalarında Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi, Basitleştirilmiş Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi ve Hestia Kriterlerinin Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Pulmoner emboli (PE) tekrarlayabilen, mortalite ve morbiditesi yüksek, önlenebilir bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı; akut PE hastalarında mortalite ve prognostik faktörlerin belirlenmesinde PESİ, sPESİ sınıflamaları ve Hestia kriterlerinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla 378 akut PE hastası çalışmaya alındı. Hastaların %52,1'i kadın, %47,9'u erkek ve yaş ortalaması 67,62±15,72 yıl idi. Hastalar PESİ sınıflamasına göre 5 gruba ayrıldı. sPESİ ve Hestia'ya göre ise düşük ve yüksek riskli olarak gruplandırıldı. Hastaların %6,1'inde majör kanama, %1,1'inde PE nüksü saptandı, %24,6'sı mortal seyretti. 80 yaş üstü, kanser varlığı, hemodinamik instabilite, oksijen ihtiyacı, sağ ventrikül yetmezlik bulguları ve troponin yüksekliği mortalite ile anlamlı bulundu. Multipl lojistik regresyon analizinde sadece troponin yüksekliği anlamlı idi (p=0,034). 30 günlük mortaliteyi öngörmede PESİ, sPESİ sınıflaması ve Hestia kriterleri benzer duyarlılık ve negatif öngörü değerine sahip olsa da lojistik regresyon analizine göre sadece PESİ sınıflaması anlamlı bulundu (p=0,002). Hestia kriterlerinin düşük riskli PE hastalarını yüksek duyarlılık ve negatif öngörü değeri ile belirleyebileceğini gösterse de yüksek risk grubundaki PE hastalarını değerlendirme ve prognostik performansının doğrulanması ve geliştirilmesi gerektiği görüldü. PESİ risk sınıflaması kardiyak troponin ve sağ yetmezlik bulguları ile birleştirilerek yeni bir model oluşturuldu. Bu yeni model ile hastaların risk sınıflandırmasında ve buna bağlı karar verme sürecini iyileştirmede daha fazla fayda sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Şener, P. Evaluation of Pulmonary Embolism Severity Index, Simplified Pulmonary Embolism Severity Index and Hestia Criteria in Pulmonary Embolism Patients. Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2025. Pulmonary embolism (PE) is a preventable disease that can recur and has high mortality and morbidity. The aim of our study was to evaluate PESI, sPESI classifications and Hestia criteria in determining mortality and prognostic factors in patients with acute PE. For this purpose, 378 acute PE patients were included in the study. 52.1% of the patients were female, 47.9% were male, and the mean age was 67.62±15.72 years. Patients were divided into 5 groups according to the PESI classification. According to sPESI and Hestia, they were grouped as low and high risk. Major bleeding was detected in 6.1% of the patients, PE recurrence was detected in 1.1%, and 24.6% were mortal. Age over 80, presence of cancer, hemodynamic instability, oxygen requirement, right ventricular failure findings and troponin elevation were found to be significant with mortality. In multiple logistic regression analysis, only troponin elevation was significant (p=0.034). Although PESI, sPESI classification and Hestia criteria had similar sensitivity and negative predictive value in predicting 30-day mortality, only PESI classification was found to be significant according to logistic regression analysis (p=0.002). Although Hestia criteria were shown to be able to identify low-risk PE patients with high sensitivity and negative predictive value, it was seen that the evaluation of PE patients in the high-risk group and its prognostic performance needed to be confirmed and improved. A new model was created by combining PESI risk classification with cardiac troponin and right insufficiency findings. This new model has been shown to provide greater benefits in risk stratification of patients and improving the decision making process accordingly.