Enfeksiyon görüntüleme için radyofarmasötik geliştirilmesi: Osteomiyelit teşhisi için S.aureus'a özgü Ga-68 işaretli aptamerler
Radiopharmaceutical development for infection imaging: S.aureus-specific Ga-68 labeled aptamers for the diagnosis of osteomyelitis
- Tez No: 931106
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Pharmacy and Pharmacology, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Infection Imaging, Aptamer, Gallium-68, Staphylococcus aureus, Enfeksiyon Görüntüleme, Aptamer, Galyum-68, S. aureus
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyofarmasi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Osteomyelitis is an insidious, progressive, and persistent disease that occurs when a microorganism damages bone tissue as a result of infectious and inflammatory processes. The diagnosis of infections, including bone infections, is usually based on a detailed history, physical examination, laboratory evaluation, and imaging methods. Radionuclide imaging modalities such as SPECT and PET are specific to physiological and pathological changes. Therefore they can detect the deviations before anatomical changes. The sensitivity of PET imaging is significantly higher than that of other imaging methods. Unfortunately, almost all currently used SPECT and PET infection imaging radiopharmaceuticals are insufficient to distinguish between infection and inflammation. Therefore, there is a need to develop new infectionspecific radiopharmaceuticals. Aptamers which are short nucleic acid molecules with a single-stranded DNA or RNA structure are one of the agents on which research has been conducted in recent years. Their special three-dimensional conformation makes them bind to the target molecule with high selectivity. In studies conducted to date, aptamers were used mostly for tumor imaging and labeled with Tc-99m and Re-188 for SPECT imaging, and with F-18, Ga-68, Zr-89, and Cu-64 for PET imaging. Studies of the use of aptamers in infection imaging have been performed with Tc-99m labeled ones. In this study, we aimed to develop a new infection imaging agent based on Ga-68 labeled aptamer specific to S. aureus which is the most common causative agent in osteomyelitis. The specificity of this radioactively labeled aptamer to foci of infection, and its effectiveness as an imaging compound were investigated by in vitro and in vivo studies. This is the first study on the use of Ga-68 labeled aptamers in screening for infection.
Özet (Çeviri)
Osteomiyelit, bir mikroorganizmanın enfeksiyöz ve inflamatuar süreçler sonucu kemik dokusuna zarar vermesiyle oluşan sinsi, ilerleyici ve kalıcı bir hastalıktır. Kemik enfeksiyonları da dahil olmak üzere enfeksiyonların tanısı genellikle ayrıntılı bir öykü, fiziksel muayene, laboratuvar değerlendirmesi ve görüntüleme yöntemlerine dayanır. SPECT ve PET gibi radyonüklid görüntüleme yöntemleri fizyolojik ve patolojik değişikliklere özgüdür. Bu nedenle anatomik değişikliklerden önce sapmaları tespit edebilirler. PET görüntülemenin duyarlılığı diğer görüntüleme yöntemlerinden önemli ölçüde daha yüksektir. Ancak, şu anda kullanılan SPECT ve PET enfeksiyon görüntüleme radyofarmasötiklerinin neredeyse tamamı enfeksiyon ve inflamasyon arasında ayrım yapmak için yetersizdir. Bu nedenle, yeni enfeksiyona özgü radyofarmasötiklerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Tek zincirli DNA veya RNA yapısına sahip kısa nükleik asit molekülleri olan aptamerler, son yıllarda üzerinde araştırma yapılan ajanlardan biridir. Özel üç boyutlu konformasyonları, hedef moleküle yüksek seçicilikle bağlanmalarını sağlar. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda aptamerler çoğunlukla tümör görüntüleme için kullanılmış ve SPECT görüntüleme için Tc-99m ve Re-188 ile, PET görüntüleme için ise F-18, Ga-68, Zr-89 ve Cu-64 ile işaretlenmiştir. Aptamerlerin enfeksiyon görüntülemede kullanımına ilişkin çalışmalar Tc-99m ile işaretlenmiş olanlarla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada osteomiyelitin en sık görülen etkeni olan S. aureus'a özgü Ga-68 etiketli aptamer bazlı yeni bir enfeksiyon görüntüleme ajanı geliştirmeyi amaçladık Bu radyoaktif olarak etiketli aptamerin enfeksiyon odaklarına özgüllüğü ve görüntüleme bileşiği olarak etkinliği in vitro ve in vivo çalışmalarla araştırıldı. Bu, Ga-68 etiketli aptamerlerin enfeksiyon taramasında kullanımı üzerine yapılan ilk çalışmadır.