Designing, implementing and evaluating a training course on generative ai-assisted materials development for English teachers in Türkiye
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerine yönelik üretken yapay zeka destekli içerik geliştirme eğitiminin tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi
- Tez No: 931115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ÖZMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üretken Yapay Zeka, Materyal Geliştirme, İngilizce Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Generative AI, Material Development, English Language Instruction, Teacher Training
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin eğitim materyali geliştirme süreçlerinde üretken yapay zeka (ÜYZ) araçlarını kullanabilmeleri için gerekli becerileri kazanmalarını amaçlayan üç haftalık çevrim içi bir eğitim programının tasarımını, uygulanmasını ve değerlendirilmesini incelemektedir. ChatGPT gibi ÜYZ teknolojilerinin hızla ilerlemesi ve İngilizce öğretmenlerine yönelik eğitim programlarının eksikliği göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışma mesleki gelişimdeki önemli bir boşluğu ele almaktadır. Proje tabanlı bu eğitim programı, öğretmenlerin etkili istem yazma, çoklu ortam tasarımı ve video oluşturma becerilerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Çalışmada nitel bir araştırma deseni kullanılmış, veriler eğitim öncesi ve sonrası anketler, yarı yapılandırılmış birebir görüşmeler, proje değerlendirme formları ve canlı ders sonrası uygulanan anketler aracılığıyla toplanmıştır. Türkiye'nin farklı eğitim kurumlarında çalışan 14 İngilizce öğretmeni, eğitim sürecinde uygulamalı etkinliklere katılmıştır. Öğretmenler, çalışma kağıtları, görseller, dinleme etkinlikleri ve kısa videolar gibi ÜYZ destekli materyaller oluşturmuşlardır. Tematik analiz sonucunda, AI tarafından üretilen içeriğin istenen zorluk seviyesine uyumlu hale getirilmesinde yaşanan zorluklar, görsel üretiminde tutarlılığı sağlama ve projelere vakit ayıramama gibi temel zorluklar ortaya çıkmıştır. Bu güçlüklere rağmen katılımcılar, ÜYZ araçlarını kullanma konusunda artan bir özgüven bildirmiş ve istem yazma tekniklerinin, çeşitli ÜYZ araçlarının ve proje tabanlı öğrenme etkinliklerinin faydalı olduğunu vurgulamışlardır. Bulgular, dil eğitiminde ÜYZ entegrasyonunun hem teknik hem de etik boyutlarını ele alan öğretmen gelişim programlarının önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma, ÜYZ destekli eğitim materyali geliştirme literatürüne katkıda bulunmakta ve ÜYZ'yi İngilizce öğretimine entegre etmek isteyen eğitimciler ve eğitim içeriği geliştirenler için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the design, implementation, and evaluation of a three-week online training course aimed at equipping English teachers in Türkiye with the skills necessary to use generative AI (GenAI) tools for educational material development. Given the rapid advancement of GenAI technologies like ChatGPT and the lack of structured training for language teachers, this study addresses a critical gap in professional development. The project-based training program focuses on enhancing teachers' proficiency in prompt engineering, multimedia design, and video creation. A qualitative research design was employed, with data collected through pre- and post-training surveys, semi-structured one-to-one interviews, task reflection forms, and post-session surveys. The participants, a group of 14 English teachers from various educational institutions living in Türkiye, took part in hands-on activities. They created AI-assisted materials, including reading handouts, visuals, listening tasks and short videos. Thematic analysis of the data revealed key challenges, including difficulties in adapting AI-generated content to appropriate text levels, maintaining consistency in image generation, and managing ethical concerns related to content ownership. Despite these challenges, participants expressed greater confidence in using GenAI tools and highlighted the usefulness of prompt-writing techniques, various AI tools, and project-based learning activities. The findings underscore the importance of targeted professional development programs that address both the technical and ethical dimensions of GenAI integration in language education. This research contributes to the growing body of literature on AI-assisted educational material development and provides practical recommendations for educators and policymakers seeking to incorporate GenAI into language teaching.