Postmenopozal kadınlarda sarkopeni ile kemik mineral yoğunluğu, denge, düşme korkusu ve fiziksel performans ilişkisi
The relationship between sarcopenia and bone mineraldensity, balance, fear of falls and physical performance inpostmenopausal women
- Tez No: 931249
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖLMEZ SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Düşme korkusu, fiziksel performans, osteoporoz, postmenopoz, sarkopeni, Fear of falling, physical performance, osteoporosis, postmenopausal, sarcopenia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Giriş-Amaç: Menopozla birlikte ortaya çıkan hormonal değişikliklere bağlı kas kütlesi ve gücünde azalma ile karakterize sarkopeni sıklığı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlar arasında sarkopeni sıklığını belirlemek ve kemik mineral yoğunluğu, denge, düşme korkusu ve fiziksel performans ile korelasyonunu incelemektir. Yöntem: Bu çalışma 22/03/24 ve 31/12/24 tarihleri arasında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran, 50-80 yaş arası, son bir yıl içinde çekilmiş Dual enerji X-ışını absorbsiyometrisi (DXA) sonucu olan postmenopozal kadın hastalar ile gerçekleştirildi. Sarkopeni Avrupa Yaşlı İnsanlarda sarkopeni çalışma grubu (EWGSOP2) kriterleri kullanılarak değerlendirildi. Demografik veriler ve kemik mineral yoğunluğu ölçümleri kaydedildi. Hastaların tamamında Jamar el dinamometresi ile kas gücü, TANITA BC601 Biyo-elektrik empedans analizi (BIA) ile apendiküler kas kütlesi değerlendirildi. Fiziksel performans Kısa fiziksel performans bataryası testi ile değerlendirildi. Berg Denge Ölçeği, Dinamik Yürüme İndeksi, Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği uygulandı. Sarkopeni parametreleri ile demografik özellikler ve DXA T-skorları ve denge, düşme korkusu ölçeklerinin korelasyonu istatistiksel olarak incelendi. Sarkopeni olasılığını belirleyen faktörler logistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 63,7+7.64(min-max 50-80), menopoz yaşı ortalama 44,84+5.6 idi. Katılımcıların %40,6'sında el kavrama gücü 16 kg'ın altında idi, %21,1'inde sarkopeni saptandı. %13,3'ü ise ciddi sarkopeni tanısı aldı. Hastaların %42,2'si osteopenik, %38,3'ü osteoporotik ve %19,5'i normal kemik mineral yoğunluğuna sahipti. Sarkopeni Dereceleri ile yaş, vücut kitle indeksi, DXA T-skorları, Berg Denge Ölçeği, Dinamik Yürüyüş İndeksi Toplam Puanı arasında anlamlı korelasyon saptandı. Yaş ile kas kütlesi, kas gücü, Kısa Fiziksel Performans Batarya Testi arasında da istatistiksel olarak anlamlı korelasyon mevcuttu. Logistik regresyon analizinde sarkopeni olasılığını belirlemede en önemli faktörler el kavrama gücü ve vücut kitle indeksi olarak saptandı. • Sonuç: Postmenopozal kadınlarda sarkopeni prevalansı %21,1 oranında saptanmıştır. Yaşla birlikte sarkopeni oranı artmaktadır. 70-80 yaş arasında ciddi sarkopeni oranı %32,3 idi. Sarkopeni derecesi arttıkça osteoporoz oranı, denge bozukluğu ve düşme korkusu artmaktaydı. Sarkopeni olasılığını belirlemede en önemli faktörler el kavrama gücü ve vücut kitle indeksi olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction-Purpose: Sarcopenia, which arises due to hormonal changes associated with menopause, is characterized by a decrease in muscle mass and strength and is a common condition in postmenopausal women. The aim of this study is to determine the prevalence of sarcopenia among postmenopausal women and to investigate its relationships with bone mineral density, balance, fear of falling, and physical performance. Method: This study was conducted between 22/03/24 and 31/12/24 with postmenopausal female patients who applied to Physical Medicine anad Rehabilitation outpatient clinic, aged 50-80 years and who had a dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) scan within the past year. The sarcopenia status of the patients was evaluated using the European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP2) criteria. Demographic data were recorded. All patients underwent analysis of muscle strength with hand dynamometer, muscle mass wıth TANITA BC601 Bio-electrical impedance analysis (BIA), bone mineral density with Dual Energy X-ray absorbtiometry. Short Physical Performance Battery (SPPB), the Berg Balance Scale, Dynamic Gait Index, International Fall Efficacy Scale, and Functional Reach Tests were administered. Correlation between sarcopenia and demographic findings, DXA T-scores, balance and fear of falling scores were anlysed. Logistic regression analysis was applied to determine the most powerful predictors of sarcopenia. Findings: The mean age of the patients was 63,7+7.64 years (min-max 50-80), and the mean age of menopause was 44,84+5.6 years. According to the EWGSOP2 criteria, 40.6% of the participants had grip strength below 16 kg. 22.1% were diagnosed with sarcopenia, and 13.3% with severe sarcopenia. 42.2% of the patients were osteopenic, 38.3% were osteoporotic, and 19.5% had normal bone mineral density. A significant correlation was found between sarcopenia grades and age, body mass index, DXA T-scores, muscle mass, muscle strength, body mass index, Short Physical Performance Battery test, Berg Balance Scale and Dynamic Gait Index Total Scores. A statistically significant correlation was also found between age and muscle mass, muscle strength and Short Physical Performance Battery test. Logistic regression analysis showed that grip strength and body mass index were the most powerful predictors of sarcopenia. Conclusion: The prevalance of sarcopenia was 21.1% in postmenopausal women. Sarcopenia rates increased with age. The severe sarcopenia rates was 32,3% in postmenopausal women aged between 70 and 80. The results showed significant correlations between sarcopenia stages and bone density, balance and fear of falling. Grip strength and body mass index were the most powerful predictors of sarcopenia.