Population biology, spatial distribution and grouping patterns of the Anatolian mouflon ovis gmelinii anatolica Valenciennes 1856
Anadolu yaban koyununun Ovis gmelinii anatolica Valenciennes 1856 populasyon biyolojisi, arazi kullanımı ve gruplanma davranışları
- Tez No: 93126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C. CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Yaban Koyunu, Ovis gmelinii, koruma, Bozdağ, Yaban Hayatı Koruma Sahası, Anatolian Mouflon, Ovis gmelinii, protection, Bozdağ, Wildlife Protection Area
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Konya îl sınırları içerisinde yer alan Bozdağ Yaban Koyunu Koruma Sahasında yaşayan Anadolu Yaban Koyunu Ovis gmelinü anatolica Valenciennes 1856 araştırılmıştır. 1966 yılında koruma sahası ilan edilen alan, bu alttürün geçmişteki dağılımından geriye kalan son bölgedir. Toplam 42,000 hektar alana sahip olan Bozdağ Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın 5000 hektarlık kısmı 1989 yılında telle çevrilmiş ve üretme istasyonu olarak bilinen bu kısmı çevreleyen tel çite 1996 yılından itibaren elektroşok verilmiştir. Bu araştırma çalışması her iki bölmede de gerçekleştirilmiştir. Şubat 1998 ile Aralık 1999 tarihleri arasında sürdürülen arazi çalışmalarında türün erkek, dişi ve genç bireylerinin sayıları, bu bireylerin arazi kullanımları ve bu kullanımın yaz, kış ve katım dönemlerine göre değişimi araştırılmıştır. Bu gözlemler ve geçmişteki gözlemlere dayanılarak türün bölgedeki toplam popülasyonu ile ilgili tahminlere de yer verilmiştir. Araştırma çalışmasındaki veriler, 4 adedi kamplı olmak üzere 26 direkt arazi gözleminden, saha bekçileriyle yapılan görüşmelerden ve Milli Parklar ve Av- Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü arşivlerinden elde edilmiştir.Bu çalışma sonucunda Üretme İstasyonu içerisindeki populasyonun Hodulbaba ve diğer tüm dışarıdaki populasyondan yüksek olduğu gözlenmiştir. Ortalama grup büyüklüğü ve grup kompozisyonu gibi değerlerin mevsimle değişiklik gösterdiği ve en yüksek değerlerine katım (çiftleşme) zamanında eriştiği tespit edilmiştir. Saba dışında yapılan gözlemlerde özellikle Hodulbaba Dağının yaban koyunları açısından önem taşıdığı ancak aşırı düzeyde sürdürülen evcil koyun otlatılması, kurt varlığı ve avcılık gibi olumsuz etkenlerin populasyonun varlığım ve davranışlarım olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Anatolian Mouflon Ovis gmelinii anatolica Valenciennes 1856 survives only at the Bozdağ Mouflon Breeding Station and Wildlife Protection Area in the Konya province. This area was declared as a protection area in 1966 and is the only remaining site of the Mouflon from its former distribution. Bozdağ Wildlife Protection Area has a total of 42,000 ha. 5000 ha of the area was fenced in 1989 and enhanced with electroshock in 1996. This study was carried out both inside and outside the fenced area. During the field work between February 1998 and December 1999, number of males, females and juveniles, their land use and the changes in this use with the season were investigated. Some population estimations of the species in the site based on the recent observations and previous records are also given. The data collection was carried out by 26 field observations in which 4 of them were made by camping in the field, interviews with the wardens and the archives of General Directorate of National Parks and Game- Wildlife. This study revealed that the population inside the Breeding Station is significantly higher that of Hodulbaba Mountain and the rest of the outer region. In the average group size and composition of the groups observed during the period these figures changed according to season and we obtained the highest figures in the rutting season. Outside the Breeding Station, Hodulbaba Mountain was found to be an important site for the Mouflon but the existence of overgrazing, wolf predation and illegal hunting are negatively effecting the survival of the species in this site. The data collected within the last two decades in the Breeding Station have shown that the population increases, whereas, in the outside of the Breeding Station population is on a decreasing trend. Decrease of the outer region population is thought to be related with these negative factors mentioned above.