Kolcaba'nın konfor kuramına göre temellendirilmiş hemşirelik eğitiminin anjiyografi sonrası yoğun bakımda hastaların konfor düzeyine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of nursing education based on Kolcaba's comfort theory on the comfort level of patients in the intensive care unit after angiography
  1. Tez No: 931286
  2. Yazar: ZELAL ÇAKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİLE AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, genel konfor, hemşirelik bakımı, koroner anjiyografi, Education, general comfort, nursing care, coronary angiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu teze konu olan alan araştırması, randomize kontrollü bağımsız iki grup arasında prospektif olarak yapılmıştır. Kolcaba'nın konfor kuramına göre temellendirilmiş hemşirelik eğitiminin anjiyografi sonrası yoğun bakımda hastaların konfor düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Etik kurul ve kurum onayının ardından 01.04.2023-31.07.2023 tarihleri arasında İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde koroner anjiyografi yapılan tüm hastalar çalışmanın evrenini, örneklemini ise dahil etme kriterlerini karşılayan 30 kontrol 30 girişim grubunda olmak üzere 60 hasta oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü“G. Power-3.1.9.2”ile belirlenmiştir. Veriler Hasta Tanılama Formu ve Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu ile toplanmıştır. Girişim grubundaki hastalara koroner anjiyografi öncesinde Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu uygulanarak işlem süreci hakkında eğitim verilmiştir. İşlem sonrası ölçek tekrar uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu, işlem öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Girişim grubunda verilen eğitim, literatür taranarak ve uzman görüşü alınarak oluşturulmuştur. Her iki grubun ön-test son-test puanlarının karşılaştırılmasında Wilcoxon İşaretli Sıralı Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu uygulanması sonrasında, girişim ve kontrol grubundaki hastaların almış oldukları puanlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur (z:-1,40 - p:,047). Genel puan ortalaması, girişim grubunda daha yüksek çıkmıştır. Araştırmanın sonucuna göre katılımcılara uygulanan anjiyografi öncesi eğitimin, anjiyografi sonrası yoğun bakımdaki konfor düzeyini arttırdığı tespit edilmiştir. Hemşirelerin eğitici rolleri göz önüne alınarak koroner anjiyografi öncesi hastalara eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This prospective randomized controlled independent two-group study was conducted to determine the effect of nursing education based on Kolcaba's comfort theory on the comfort levels of patients undergoing coronary angiography and percutaneous coronary intervention in intensive care unit. After the ethical committee and institutional permissions, the population of the study consisted of all patients who underwent coronary angiography in the Coronary Intensive Care Unit of Istanbul Kartal Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital. The study between 01.04.2023-31.07.2023, and the sample consisted of 60 patients, n=30 for control and n=30 for intervention patients who met the inclusion criteria. The“G. Power-3.1.9.2”program was used to determine the sample size. Data were collected with the Patient Identification Form and General Comfort Scale Short Form. Patients in the intervention group by applying the General Comfort Scale Short Form before the coronary angiography procedure. Then, the scale was applied again after the procedure. Patients in the control group were administered the General Comfort Scale Short Form before and after the procedure. The education given to the patients in the intervention group was created by reviewing the literature and taking expert opinion. Wilcoxon Signed-Ranked Test and Mann Whitney U Test were used to compare the pre-test post-test scores of both groups. Considering the post-intervention mean scores of the General Comfort Scale Short Form, a statistically significant difference was found between two groups on the general comfort scale (z:-1,40 - p:,047). The intervention group had a higher mean overall score after the intervention than the control group. According to the results, the pre-angiography training applied to the participants increased the comfort level in the intensive care unit after angiography. Considering the educational role of nurses, it is recommended to provide education to patients before coronary angiography.