Rage hedefli azeliragon tedavisinin ER stres aracılı diyabetik retinopatide terapötik etkisi
Therapeutic effect of rage-targeted azeliragon therapy in ER stress-mediated diabetic retinopathy
- Tez No: 931330
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, endoplazmik retikulum (ER) stres, Azeliragon, ileri glikasyon son ürünleri (AGE), AGE reseptörü (RAGE), ARPE-19, Diabetic retinopathy, endoplasmic reticulum (ER) stress, Azeliragon, advanced glycation end products (AGE), AGE receptor (RAGE), ARPE-19 In conclusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Diyabetes Mellitus günümüzde önemli bir sağlık sorunudur. Diyabetik retinopati ise diyabetin mikrovasküler bir komplikasyonudur. Dünyadaki körlüğün başlıca nedenlerindendir. Diyabette kronik hiperglisemi, inflamasyon ve reaktif oksijen radikallerinin birikimi sonucu oluşan oksidatif stres, endoplazmik retikulum stresi gibi çeşitli faktörler hücrelerde iskemi ve apoptozisi tetiklemektedir. Bu durum gözde hafif dereceli retinopati bulgularından, görmeyi tehdit eden ciddi klinik bulgulara kadar değişen tablolara yol açmaktadır. Günümüzde uygulanan tedaviler yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle diyabetik retinopati tedavisi ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Diyabetik retinopati patogenezinden sorumlu birçok metabolik yolak tanımlanmıştır. Bunlardan biri de ileri glikasyon son ürünleridir. Hiperglisemiye nedeniyle oluşan bu ürünler, reseptörlerine bağlanarak retinopati patogenezinde görev almaktadır. Çalışmamızda, insan retinal pigment hücre hattı, önceki çalışmalar baz alınarak uygun miktarlarda ileri glikasyon son ürünleri+ glukoz+ lipopolisakkarit' e maruz bırakılarak diyabetik retinopati modeli oluşturulmuştur. İleri glikasyon son ürünleri reseptör inhibitörü olan azeliragon molekülü, 72 saat boyunca 100nM, 300nM ve 500nM dozlarında diyabetik hücrelere uygulanmıştır. Sonrasında yapılan analizlerde, diyabetik retinopati patogenezinde görevli çeşitli hedef genlerin mRNA ekspresyonları ve değişimleri değerlendirilmiştir. Kontrol grubu, diyabetik retinopati grubu ve azeliragon uygulanan diyabetik gruplar ANOVA ve Tukey testleri kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Böylece azeliragonun diyabetik retinopatideki etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışmamızda anjiyogenez, inflamasyon, endoplazmik retikulum stresi, oksidatif stres ve apopitoziste görevli başlıca genler analiz edilmiştir. Özellikle azeliragon molekülünün yüksek doz uygulandığı gruplarda inflamasyon, anjiyogenez ve apoptozisin baskılandığı görülmüştür. Ayrıca endoplazmik retikulum stresinde ve katlanmamış protein yanıtında görevli genlerin ekspresyonlarının azaldığı, protein katlanma kapasitesini arttırılmasından sorumlu olan genlerin ise arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak in vitro yapılan çalışmamızdan elde edilen veriler neticesinde azeliragon molekülü, endoplazmik retikulum stresi aracılı diyabetik retinopati tedavisinde potansiyel bir ajan olabilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus represents a significant health concern in contemporary society. Diabetic retinopathy is a significant microvascular complication of diabetes, representing one of the leading causes of blindness worldwide. Various factors, including chronic hyperglycemia, inflammation, oxidative stress from reactive oxygen radicals, and endoplasmic reticulum stress, contribute to cellular ischemia and trigger apoptosis, resulting in manifestations that range from mild retinopathy to severe vision-threatening conditions. Existing treatments for diabetic retinopathy are often inadequate, prompting ongoing research into more effective therapeutic options. Numerous metabolic pathways have been implicated in the pathogenesis of diabetic retinopathy, one of which involves advanced glycation end products. These products, which accumulate due to hyperglycemia, contribute to diabetic retinopathy by interacting with their receptors. In this study, a diabetic retinopathy model was established using a human retina pigment epithelium cell line exposed to advanced glycation end products +glucose+lipopolysaccharide based on previous research. Azeliragon, an advanced glycation end products receptor inhibitor was applied to diabetic cells in doses of 100 nM, 300 nM, and 500 nM for 72 hours. Subsequently, we analyzed the mRNA expressions of various target genes involved in diabetic retinopathy pathogenesis. The experimental groups included a control group, a diabetic retinopathy group and groups treated with Azeliragon. Statistical comparisons were carried out using ANOVA and Tukey tests to evaluate the effects of Azeliragon on diabetic retinopathy. Our analysis focused on key genes associated with angiogenesis, inflammation, endoplasmic reticulum stress, oxidative stress, and apoptosis. Notably, the high-dose Azeliragon treatment group exhibited suppressed inflammation, angiogenesis, and apoptosis in diabetic cells. Additionally, In we observed a decrease in the mRNA expression of genes associated with endoplasmic reticulum stress and the increase in the mRNA expression which was associated with improved protein folding capacity.