Süs bitkileri üreten tarımsal kalkınma kooperatifi ortaklarının üretim memnuniyetini etkileyen faktörlerin analizi: s.s bayındır çiçek üreticileri tarımsal kalkınma kooperatifi örneği
Analysis of factors affecting the production satisfaction of ornamental plant produci̇ng agricultural development cooperative partners: s.s bayindir flower producers agricultural development cooperative example
- Tez No: 931354
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süs Bitkileri Üretimi, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Üretim Memnuniyeti, Bayındır, Türkiye, Plant Product
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma ile süs bitkileri üretiminde kooperatif ortağı olan üreticilerinin mevcut durumu, sorunları, kooperatif ve üretim memnuniyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu konuda örnek bir kooperatif olan“S.S. Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”ortaklarından seçilen 95 kişiyle yapılan anketler araştırmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Verilerin analizinde yöntem olarak tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testleri, skor analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır.Anketlerden elde edilen verilerin analizleri sonucunda üreticilerin genellikle küçük aile işletmeleri olduğu, yarıdan fazlasının 10 dekarın altında ve arazi kiralaması yoluyla üretim faaliyetini sürdürdükleri tespit edilmiştir. Diğer taraftan işletmelerin tamamına yakınıaile işgücü ile üretim yapmakta ve teknik personel çalıştırmamaktadır.Üreticiler pazarlama kolaylıkları, uygun fiyata girdi temini ve teknolojik destekalmak amacıyla kooperatife üye olduklarını belirtmişlerdir. Pazarlama, üretim desenin belirlenmesi ve teknik destek bakımından kooperatiften memnun olduklarını, fakat girdi desteği konusunda kooperatiften memnun olmadıkları üreticiler tarafından ifade edilmiştir. Üretici sorunları açısından bulgular incelendiğinde ekonomik sorunlar ilk sırada gelirken, maliyetlerin yüksekliği, fiyat istikrarsızlığı ve sektörde KDV'nin yüksek olması üreticiler tarafından ifade edilmiştir. Üreticilerin tamamının tarım sigortası yaptırmamış ivolması ve sözleşmeli tarım yapmamaları sektörde risk yönetimi açısından zayıf yönleriniaçıkça ortaya çıkarmaktadır. Kısaca özetlenecek olursa kooperatif ortaklarının kooperatiften fayda sağlıyor olmaları üretim memnuniyeti açısından önemli bulunmuştur. Sektörde Sözleşmeli Yetiştiricilik Modelinin yaygınlaştırılması, üreticinin tarım sigortası konusunda bilinç düzeyinin geliştirilmesi, %20 olan KDV oranın düşürülmesi, kooperatif ortakları ile yöneticiler arasında iş birliği ve iletişimin artırılması araştırma kapsamında sunulan önerilerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the demographic characteristics of 95 enterprises that are partners of the Bayındır Flower Producers Agricultural Development Cooperative and the factors affecting cooperative satisfaction and production.According to the research results, the average age of the producers was 50.28, 74.7 percent were male, 38.9 percent were high school graduates, and the average experience period was 18.18 years. It has been determined that 81.5% of businesses prefer family workforce and that there is a shortage of qualified personnel in businesses. The idea that KDV should be reduced was at the top of the producers' opinions about the sector. Among the producers' reasons for becoming members of the cooperative, the first reason was to be affiliated with somewhere, and the reasons were determined as easy marketing, affordable input supply and technical information support. According to producers, the most important functions of the cooperative are expressed as marketing support, providing cheap input and technical information support, respectively. Although the producers were satisfied with the marketing and technical support of the cooperative, they expressed negative opinions about the supply of cheap and quality inputs.In the study, the fact that most of the cooperative partners benefit from the cooperative in terms of marketing, technical information, machinery equipment support, and increasing the product pattern was found to be important in terms of production satisfaction. This shows vithe importance of organization in the sector, and increasing and developing studies on cooperative formation is important for ornamental plants producers to feel less the problems of the sector it is thought to be.