Espor oyuncularının sporda tutku düzeylerinin takım direncine etkisi
The effect of passion levels of esports players on team resistance
  1. Tez No: 931454
  2. Yazar: EDA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAHİT ÖZDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Espor, espor oyuncusu, takım direnci, tutku, Esports, esports player, passion, team resistance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmamızın amacı espor oyuncularının tutku düzeylerinin takım direncine olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmamızın örneklemini Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan ve espor oyunları ile ilgilenen 508 oyuncu oluşturmuştur. Çalışmada Sigmundsson ve arkadaşları (2020) tarafından geliştirilen, Özdayı ve arkadaşları (2021) tarafından ise Türkçeye çevrilen 8 maddeden oluşup, 5'li likert tipinde olan Sporda Tutku Ölçeği, Decroos ve arkadaşları (2017) tarafından geliştirilen ve Görgülü ve arkadaşları (2018) tarafından Türkçeye çevrilen 20 maddeden oluşup, 2 alt boyut içeren Takım Direnci Özellikleri Envanteri ve araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Fiziksel ve çevrimiçi ortamlarda elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Espor oyuncularının espor eğitimi almalarının, yaşlarının ve espor ile ilgilenme sürelerinin oyuncuların sahip olduğu takım direnci düzeyini pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Oyuncuların sahip olduğu sporda tutku ile takım direnci düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta düzeyli pozitif ilişki saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, oyuncuların sahip olduğu tutku düzeylerinin takım direncini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra sahip olunan tutku düzeyinin artış göstermesi, takım direnci düzeyini de aynı oranda arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to examine the effect of passion levels of esports players on team resilience. The sample of our study consists of 508 players interested in esports games living in different provinces of Turkey. The study used the Passion Scale in Sports, developed by Sigmundsson et al. (2020) and translated into Turkish by Özdayı et al. (2021), which consists of 8 items and is in the form of a 5-point Likert scale. Additionally, the Team Resilience Inventory, developed by Decroos et al. (2017) and translated into Turkish by Görgülü et al. (2018), which consists of 20 items and contains 2 sub-dimensions, and a demographic information form created by the researcher were utilized. The data obtained in physical and online environments were analyzed using the SPSS program. It was determined that the esports training, ages, and duration of interest in esports of the players positively and significantly affect the level of team resilience they possess. A statistically significant, moderate positive relationship was found between the passion players have in sports and their levels of team resilience. According to the results of the research, it was concluded that the passion levels of the players affect team resilience. Furthermore, an increase in the level of passion also increases the level of team resilience proportionally.