Yalın üretim uygulamalarının örgütsel performansa etkisinde yönetim yeteneğinin aracı rolü: Türkiye'deki imalat işletmeleri üzerinde bir araştırma
The mediating role of management capability in the effects of lean manufacturing practices on organizational performance: A research on the manufacturing companies in Türkiye
- Tez No: 931517
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELAMİ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın üretim uygulamaları, Örgütsel performans, Yönetim yeteneği, Balanced ScoreCard, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Lean manufacturing practices, Organizational performance, Management capability, Balanced ScoreCard, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; yalın üretim uygulamaları ile örgütsel performans arasındaki ilişkide yönetim yeteneğinin aracılık etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Türkiye'deki imalat sektörü firmalarının yalın üretim uygulamaları ile performans kriterlerinin nasıl şekillendiğine odaklanmaktadır. Çalışma Balanced ScoreCard ile ölçülen örgütsel performansın yanı sıra yalın üretim uygulamalarının kapsamını ve seviyesini de analiz etmeyi amaçlamaktadır. Örgütlerin sahip oldukları yetenekler arasında yönetim yeteneğinin yalın üretimin örgütsel performans üzerindeki etkisini ne düzeyde değiştirdiği çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın ilk aşamasında, yalın üretim boyutları, yönetim yeteneği, örgütsel performans kavramları ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada ise, belirlenmiş olan bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler ortaya koyulmuştur. Araştırmanın evreni, Türkiye'deki tüm üretim işletmelerini kapsamaktadır. Araştırmanın evreni kapsamında üretim işletmelerinde, yönetim kademesinde bulunan 393 kişiden veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda,“yalın üretim boyutları ile örgütsel performans arasındaki ilişkide yönetim yeteneğinin aracı değişken etkisi vardır”hipotezi; analiz edilen alt boyutların tamamında doğrulanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine whether there is a mediating effect of management capability in the relationship between lean practices and organizational performance. It focuses on how lean practices and performance criteria of manufacturing industry firms in Türkiye are shaped. The study aims to analyze the scope and level of lean manufacturing practices as well as organizational performance measured by Balanced ScoreCard (BSC). Another objective of the study is to determine the extent to which management capability among the capabilities of organizations changes the effect of lean production on organizational performance. The study consists of two stages. In the first stage of the study, a literature review was conducted on the concepts of lean management dimensions, management capability and organizational performance. In the second stage, the relationships between the dependent and independent variables were revealed. The population of the research covers all manufacturing enterprises in Türkiye. Within the scope of the population of the research, data were collected from 393 people at the management level in production enterprises. The data obtained within the scope of the research were analyzed with the help of SPSS and AMOS programs. As a result of the research, the hypothesis“management ability has a mediating variable effect on the relationship between lean practices and organizational performance”could not be confirmed in all of the sub-dimensions analyzed. There is no mediating effect of management capability on the effect of Just-in-Time production (JIT), kanban, single minute exchange die (SMED) on learning development performance. Similarly, there is no mediating effect of management capability on the effect of SMED, Total Productive Maintenance (TPM) on customer performance, and similarly on the effect of 5S on financial performance. In the relationship between the other dimensions within the scope of the analysis, it is seen that management capability has a mediating effect. Finally, within the framework of the findings, a number of recommendations are presented for organizations and researchers implementing lean production.