Hegemonic strugglewithin the reproduction of public space: Domination and appropriation in and of Kızılay square
Kamusal mekanın yeniden üretimi sürecinde hegemonya mücadelesi: Kızılay Meydanı'nda tahakküm ve uygunlaştırma
  1. Tez No: 93156
  2. Yazar: BÜLENT BATUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılay Square, Public Space, Publicity, Urban Space, Reproduction of Urban Space, Spatial Practice, Representations of Space, Hegemony, Domination, Appropriation 111
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
öz KAMUSAL MEKANIN YENİDEN ÜRETİMİ SÜRECİNDE HEGEMONYA MÜCADELESİ: KIZILAY MEYDANI'NDA TAHAKKÜM VE UYGUNLAŞTIRMA Batuman, Bülent Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Güven Arif Sargın Eylül 2000, 136 sayfa Bu çalışma bir yandan Kızılay Meydanı'nın sosyal üretim sürecini, diğer yandan da Cumhuriyet kamusallığının mekansal çatkısını araştırmaktadır. Kentsel mekanın yeniden üretimi sosyal bir süreç olarak ele alınmış ve mekansal pratikler ve mekan temsilleri bu sürecin öğeleri olarak tanımlanmıştır. Farklı sosyal aktörlerin mekan üzerindeki çatışmalı etkileri tahakküm ve uygunlaştırma kavramlanyla tariflenmiş ve kentsel mekanın yeniden üretim süreci çatışan sosyal aktörlerin böylesi pratikleri arasındaki hegemonya mücadelesi bağlamına yerleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler Kızılay Meydanı, Kamusal Mekan, Kamusallık, Kentsel Mekan, Kentsel Mekanın Yeniden Üretimi, Mekansal Pratikler, Mekan Temsilleri, Hegemonya, Tahakküm, Uygunlaştırma IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEGEMONIC STRUGGLE WITHIN THE REPRODUCTION OF PUBLIC SPACE: DOMINATION AND APPROPRIATION IN AND OF KIZILAY SQUARE Batuman, Bülent M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Güven Arif Sargın September 2000, 136 pages This thesis exemines the social production of Kızılay Square and the spatial construction of“publicity”in the Turkish context The reproduction of urban space is considered as a social process, in which the spatial practices and the representations of space are rendered as the components of such processes. The actors of this process are briefly defined, and their influences are questioned in terms of domination and appropriation. Yet, the reproduction process of urban space is believed to be exposed to hegemonic struggles between diverse social actors.