Hydrogen gas production by Escherichia coli in a bioreactor
Escherichia coli ile biyoreaktörde hidrojen gazı üretimi
  1. Tez No: 93155
  2. Yazar: KEREM BORA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: E. coli, Biyolojik hidrojen üretimi, Anaerobik biyoreaktör. VI, E. coli, Biological hydrogen production, Anaerobic bioreactor IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz ESCHERICHIA COLI İLE BIYOREAKTORDE HİDROJEN GAZI ÜRETİMİ Bora, Kerem Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Eroğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Haziran 2000, 73 sayfa E. coli ile H2 gazı üretmek için, bir fotobiyoreaktör ve gaz toplama ünitesi tasarlandı. E. coli sisteminin koşullarını optimize etmek için, tuza dayanıklı E. coli DS 1576 susu anaerobik olarak çeşitli koşullarda büyütüldü. Hidrojen gazının sadece anaerobik şartlar altında, LB medyumuna ek olarak glukoz, format, ve farklı metal iyonları (Ni, Mo, Se) içeren besi ortamında büyüdüğü gözlendi. Hidrojen gazının en yüksek çıkış hızı, anaerobik koşullarda büyütülmüş E. coli'rim. logaritmik büyüme fazında 0.858 LH2/Lkultür. saat (4.35 umol H2 / mg hücre, saat) olarak bulundu. Hidrojen gazmın üretiminde optimum koşullar 39 derece ve 360 dev/dak olarak bulundu. u.rpw ^^'J'«*;iW \“”WCi v,7:'\Bu tip sistemlerde gaz çıkışı 24 saat sonra ortam pH'ı asidik değerlere (yaklaşık 4.5) ulaştığında tamamen durdu. Buna karşılık, ortama format eklenmesi ile yaklaşık aynı hızda H2 üretimi tekrar başladı. E. coli suşlarının uzun bir süre boyunca transferi sonucunda H2 üretkenliğini kaybettiği gözlendi. Aerobik koşullarda -20 derecede altı ay boyunca saklanan kültürün H2 üretkenliği azalmadı. Sürekli sistemin geliştirilebilmesi için öncelikle E. coli bakterisinin H2 üretkenliğindeki düşüşün nedeninin anlaşılması gerektiğine karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROGEN GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI IN A BIOREACTOR Bora, Kerem M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. înci Eroğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel June 2000, 73 pages A bioreactor and a gas collection system were designed for the production of H2 gas using Escherichia coli. In order to optimize the conditions for E. coli, the salt tolerant E. coli DS 1576 strain was grown anaerobically at various conditions. It was observed that H2 gas was produced only under anaerobic conditions in LB Broth containing glucose, formate and different metal ions (Ni, Mo, Se). The maximum hydrogen gas evolution was observed at the exponential growth phase of anaerobically grown E. coli with a rate of 0.858 LH2/Lculture. h (4.35 umole H2 / mg cell. h). Optimum operating temperature and stirring rate were determined as 39°C and 360 rpm, respectively. In such systems the gas evolution 111ceased down after 24 hours when the pH of the medium became slightly acidic (around 4.5). Production of Hb restarted by addition of formate to the medium with almost the same evolution rate. It was observed that E. coli strains loose their H2 productivity when they are transferred through passages for a long time. When they were stored at -20°C, H2 productivity of the cells did not decreased. It was also concluded that, for the continuous operation, the reasons of the decrease in H2 productivity of E. coli must be well understood.