Kateter ilişkili enfeksiyonlarda klinik ve laboratuvar özelliklerin etken mikroorganizmaya etkisi
- Tez No: 931571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE TURAL KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hastalarda kateter enfeksiyonu risk faktörleri, Kateter ilişkili enfeksiyon etkenleri, Santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Santral venöz kateterler (SVK) birçok pediatri kliniğinde farklı endikasyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. SVK ilişkili komplikasyonların en önemli olan kateter ilişkili enfeksiyonlarda hastaların hastanede yatış sürelerinin uzamasına, iş yükünün artmasına, maliyet artışına ve mortaliteye neden olabilmektedir. Pediatrik yaş grubundaki KİE'lerde bilinen risk faktörlerinin yanı sıra, kateter takımı ve enfeksiyon anındaki hastanın kliniğinin, laboratuvar özelliklerinin KİE açısından risk faktörü ve prognozun belirlenmesi amaçlandı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, 1 Mart 2020 ve 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 43 ay süresince Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı tarafından KİE tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hasta kayıtlarına ait veriler hastane kayıt SPSS 25.0 paket programı kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, Ki-kare ve Fisher'in Kesin Olasılık testi ve bağımsız gruplarda t-testi kullanıldı. KİE hastalarının %76,3'ünde hematolojik, onkolojik veya immünolojik hastalık vardı. En sık kateter endikasyonu uzun süreli tedaviydi (%36,8). Yatak başı kateterizasyon KİE riskini artırarak steril prosedürlerin önemini vurguladı. Santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu (SVKİ-KDE) %90,4 oranında tespit edildi. Kültürlerin %94,2'sinde patojen izole edildi: gram pozitif bakteriler %51,1, gram negatif bakteriler %40,5, mantarlar %8,4 olup en sık etken KNS (%36,5) saptanmıştır. Cerrahi, TPN kullanımı, cilt bütünlüğü bozulması, enfeksiyon varlığı ve kateter endikasyonu lokalizasyonu KİE patojenleri üzerinde anlamlı etki göstermedi (p> 0,05). Antibiyotik alanlarda gram pozitif enfeksiyon daha az, immünsuprese olgularda gram pozitif ve negatif enfeksiyon daha sık görüldü (p=0,021). Ancak immünsupresyon nedeni patojen türünü etkilemedi (p>0,05). Sonuç olarak, KİE etyolojisinde etken mikroorganizmayı tahmin etmede kateter takım anı ve enfeksiyon anındaki klinik ve laboratuvar özelliklerin etkili olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Central venous catheters (CVC) are widely used in pediatric clinics for various indications. The main complication, catheter-related infection (CRIs), can prolong hospital stay, increase workload, costs, and mortality. This study aimed to identify risk and prognostic factors for CRI in pediatrics, focusing on catheter placement and patient clinical/laboratory status at infection onset. Patients diagnosed with CRI at Akdeniz University Hospital between March 1, 2020, and September 30, 2023 (43 months) were included. The data belonging to patient records were collected using the hospital record SPSS 25.0 package program. In the evaluation of the data; number, percentage, Chi-square and Fisher's Exact Probability test and t-test in independent groups were used. Among CRI patients, 76.3% had hematological, oncological, or immunological diseases. The most common catheter indication was long-term treatment (36.8%). Bedside catheterization increased CRI risk, highlighting the importance of planned sterile procedures. Central venous catheter-associated bloodstream infection (CVC-BSI) was detected in 90.4% of cases. Pathogens were isolated in 94.2% of cultures: gram-positive bacteria (51.1%), gram-negative bacteria (40.5%), and fungi (8.4%), with CNS being the most common (36.5%). Surgery, TPN use, skin integrity disruption, infection presence, and catheter indication/location had no significant effect on CRI pathogens (p> 0.05). Gram-positive infections were less frequent in patients on antibiotics, while both gram-positive and gram-negative infections were more common in immunosuppressed cases (p=0,021). However, the cause of immunosuppression did not affect pathogen type (p>0,05). In conclusion, it has been shown that clinical and laboratory features at the time of catheter insertion and infection may be effective in predicting the causative microorganism in the etiology of CRI. Keywords Risk factors for catheter infection in pediatric patients, Central venous catheter-associated bloodstream infection Catheter-related infection agents