An Investigation on the relationship between Van Hiele geometric level of thinking and demographic variables for preservice elementary school teachers
Öğretmen adaylarının Van Hiele geometri düşünme seviyeleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiler üzerine bir çalışma
- Tez No: 93171
- Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Van Hiele geometri düşünme seviyeleri, ilköğretim okullarında çalışacak olan öğretmen adayı VI, Van Hiele geometry thinking levels, preservice elementary school teachers. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz ÖĞRETMEN ADAYLARDAN VAN HİELE GEOMETRİ DÜŞÜNME SEVİYELERİ İLE DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Duatepe, Asuman Yüksek Lisans, Orta Öğretimde Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Petek Aşkar Haziran 2000, 101 sayfa Bu çalışmanın amacı ilköğretim okullarında öğretmenlik yapacak öğretmen adaylarının van Hiele düşünme seviyelerini belirlemek, ve öğretmen adaylarının van Hiele geometri seviyeleri ile demografik değişkenleri arasındaki ilişkileri araştırmaktır. 478 öğretmen adayından oluşan bir yakın örneklemin kullanıldığı çalışma, 1999-2000 öğretim yılının güz döneminde Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Bölümünde gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adaylarının geometri düşünme seviyelerini ölçmek için 1982 yılında Lise Geometrisinde Bilişsel Gelişme ve Erişi Projesinde (CDAGSS, 1982) Usiskin tarafından geliştirilen van Hiele Geometri testi, demografik değişkenleri ölçmek için ise araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Araştırma Anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler bağımsız t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve chi-kare analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlan öğretmen adaylarının van Hiele Geometri testinden aldıkları puanların düşük olduğunu göstermiştir.Öğretmen adayları yaşlan, liseden mezun oldukları sene, anne ve babalarının eğitim durumlarına göre gruplandıklannda, grupların van Hiele geometri teşrindeki başarıları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan öğretmen adaylarının van Hiele testinden aldıkları puanlar cinsiyetleri ve üniversitede bulundukları sene dikkate alınarak analiz edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür. Bağımsız t-testi analizi erkeklerin kızlardan, birinci sınıfların ise ikinci sınıflardan daha başarılı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinden gelen öğretmen adaylarının van Hiele geometri testinden aldıkları puanlarda anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Analizler, liseyi Ege ve Akdeniz; Ege ve Marmara; Ege ve İçanadolu; Akdeniz ve Marmara; Marmara ve Karadeniz; Marmara ve İçanadolu bölgelerinde bitiren öğretmen adaylarının van Hiele geometri testinden aldıkları puanların anlamlı bir şekilde birbirinden farklı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, farklı bölümlerdeki öğretmen adaylarının testen aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür, buna göre bölümler testteki basan durumlanna göre İlköğretim Matematik Eğitimi Bölümü (EME), İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü (ESE), Sınıf Öğretmenliği Bölümü (PE) ve Okul Öncesi öğretmenliği Bölümü (ECE) olarak sıralanmışlardır. Yapılan varyans analizi sonucunda lisede farklı dallarda okumuş öğretmen adaylarının van Hiele testiden aldıklan puanlar arasında anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Lisede fen dalında okuyan öğretmen adaylan diğer tüm dallarda okuyanlardan anlamlı olarak daha başanlı bulunmuş, Türkçe-matematik alamnda okuyanlar ise sıralamada ikinci olarak yer almışlardır. Öğretmen adaylan mezun olduklan lise türüne göre gruplandıklannda İngilizce eğitim veren okullardan mezun olanlann diğer gruplardan anlamlı olarak daha yüksek puan aldıklan görülmüştür. Aynca öğretmen adaylannın lisede almış olduklan geometri dersi sayısının da van Hiele geometri testi puanlanm etkilediği görülmüştür. 2 ya da daha çok geometri dersi alan öğretmen adaylannın puanlannın aldıklan ders sayısı arttıkça arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE RELATIONSHIP BETWEEN VAN HIELE GEOMETRIC LEVEL OF THINKING AND DEMOGRAPHIC VARIABLES FOR PRESERVICE ELEMENTARY SCHOOL TEACHERS Duatepe, Asuman M.Sc, Department of Secondary School Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Petek Aşkar June 2000, 101 pages The purpose of this research was to investigate the performance of preservice elementary school teacher on. van Hiele geometry test and determine the relationship between van Hiele level of thinking and demographic variables for preservice elementary school teachers. The research was conducted on a convenience sample of 478 preservice elementary school teachers at Faculty of Education, Hacettepe University in the fall semester of 1999-2000 academic year. Van Hiele Geometry Test developed for Cognitive Development and Achievement in Secondary School Geometry Project (CDAGSS, 1982) and The Demographic Survey developed by researcher was used. IllThe data were analyzed with independent t-test, ANOVA, correlation analysis, and chi-square analysis. The analyses revealed that the general performance of elementary school teachers is low on van Hiele Geometry Test. There is no significant difference among the mean scores of preservice elementary school teachers on van Hiele Geometry test with respect to their ages, graduation years from high school, and educational status of their mother and father. On the other hand, there is a significant difference between preservice elementary school teachers' scores on van Hiele Geometry test in terms of gender in the favor of male subjects. In addition to this, freshmen got significantly higher point than sophomore subjects. Analyses also revealed that there is a significant differences between some regions where preservice elementary school teachers (PEST) graduate from high school. According to the test result, Aegean Region and Mediterranean Region; Aegean Region and Marmara Region; Aegean Region and Interior Anatolian Region; Mediterranean Region and Marmara Region; Marmara Region and Black Sea Region; Marmara Region and Interior Anatolian Region differed each other significantly. Department was another variable that affects the van Hiele geometry levels of preservice elementary school teachers and ranked as the Department of Elementary School Mathematics Education (EME), the Department of Elementary School Science Education (ESE), the Department of Primary Education (PE), and the Department of Early Childhood Education (ECE), and all of them have a significant difference between each other. There is a significant difference between mean scores of subjects with respect to their high school branches. Science branch graduates got the highest score on van Hiele Geometry Test among the other branches and Turkish- mathematics branch got the second highest score. The types of high school subjects graduated from also affects the score on van Hiele Geometry Test. Science high school, Anatolian high school, super high school and college graduates got the highest score among all groups, this difference is also statistically significant. In other words the graduates of high schools whose medium are English got the highest point. Public high school graduates got the second highest score. In addition to this, number of geometry courses they took during the high school affects the preservice elementary school teacher scores on van Hiele Geometry test. As the number of courses increases, the mean scores on the van Hiele Geometry test increase.