Tedaviye dirençli eksudatif yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında kan inflamasyon parametrelerinin analizi, bilişsel tutumlar ve psikiyatrik belirtilerle ilişkisinin incelenmesi
Analysis of systemic inflammatory markers and their association with cognitive attitudes and psychiatric symptoms in patients with treatment-resistant exudative age-related macular degeneration
- Tez No: 931710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA YILDIZ TAŞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Noradrenalin, Psikolojik Stres, Sempatik Sinir Sistemi, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, Age-Related Macular Degeneration, Noradrenaline, Psychological Stress, Sympathetic Nervous System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Tedaviye dirençli eksudatif yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) hastalarında, kan biyobelirteçleri ile kişilik özellikleri ve psikiyatrik belirtilerin sağlıklı bireylerle karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, gözlemsel vaka-kontrol modeli olarak tasarlanmıştır. 37 tedaviye dirençli eksudatif YBMD hastası ve 33 sağlıklı birey değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılarda serumda; inflamasyon belirteci olarak IL-6, C-reaktif protein (CRP), oksidatif stres belirteci olarak malondialdehit (MDA), sempatik sinir sistemi aktivasyonunun belirteci olarak noradrenalin ve endotelyal disfonksiyon belirteci olarak nitrik oksit (NO) seviyeleri analiz edilmiştir. Katılımcılara 5 faktör kişilik testi, fonksiyonel olmayan tutumlar ölçeği, kısa semptom envanteri uygulanmış, optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) çekimleri ile retinal parametreler değerlendirilmiştir. Hasta ve kontrol grubunda kan belirteçleri ve psikiyatrik parametreler karşılaştırılmış, birbirleri ile olan ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda 37 (%52,9) birey ve 45 göz (%40,5), kontrol grubunda 33 (%47,1) birey ve 66 göz (%59,5) vardı. Yaş, cinsiyet ve ek hastalık parametrelerinde, gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Hasta grubunun noradrenalin (103,49±26,29) değeri, kontrol grubuna (76,54±25,44) göre daha yüksekti (p=0,001). Diğer kan belirteçlerinde hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu. Noradrenalin ile PED dikliği arasında pozitif yönlü ilişki vardı (p=0,03). Hasta grubunun özdenetim skoru (7,83±1,70), kontrol grubuna (8,82±1,51) göre daha düşük (p=0,01), mükemmeliyetçilik skoru ise (28,11±13,36), kontrol grubuna (20,09±10,17) göre daha yüksekti (p=0,009). Mükemmeliyetçilik ile noradrenalin arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki vardı (r=0,252;p=0,04). OKTA'da koryokapillaris dansite değerleri (tüm alan, fovea, parafovea, perifovea) hasta grubunda anlamlı oranda düşüktü (p=0,001). Koryokapillaris akımı hasta grubunda belirgin şekilde düşüktü (p=0,001). Hasta grubunda tüm alan koryokapillaris dansitesi ile SMK (r=-0,358, p=0,001), PED dikliği (r=-0,443, p=0,005) ve PED taban çapı (r=-0,453, p=0,004) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, eksudatif YBMD hastalarında noradrenalin seviyelerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olması, sempatik sinir sisteminin aşırı aktivasyonunun hastalığın patogenezinde etkili olabileceğini düşündürmektedir. YBMD hastalarında düşük özdenetim ve yüksek mükemmeliyetçilik seviyeleri, stresle başa çıkma mekanizmalarının zayıfladığını, mükemmeliyetçilik ile noradrenalin seviyeleri arasında saptanan pozitif bir ilişki mükemmeliyetçiliğin kronik stresle birleşerek biyolojik stres yanıtlarını tetikleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca, hasta grubunda OKTA'da koryokapillaris dansitesi ve koryokapillaris akımı belirgin şekilde düşük bulunmuştur. Bulgularımız, sempatik hiperaktivitenin retinal perfüzyonu bozarak koroidal iskemiye yol açabileceği yönündeki önceki araştırmaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the relationship between blood biomarkers, personality traits, and psychiatric symptoms in patients with treatment-resistant exudative age-related macular degeneration (AMD) and compare the findings with healthy individuals. Materials and Methods: The study was designed as an observational case-control model. A total of 37 patients with treatment-resistant exudative AMD and 33 healthy individuals were evaluated. Serum levels of interleukin-6 (IL-6) and C-reactive protein (CRP) were analyzed as inflammation markers, malondialdehyde (MDA) as an oxidative stress marker, noradrenaline as a marker of sympathetic nervous system activation, and nitric oxide (NO) as an endothelial dysfunction marker. Participants completed the Five-Factor Personality Test, Dysfunctional Attitude Scale, and Brief Symptom Inventory. Retinal parameters were assessed using Optical Coherence Tomography (OCT) and Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA). Blood biomarkers and psychiatric parameters were compared between the patient and control groups, and their interrelationships were analyzed. Results: In the patient group, there were 37 individuals (52.9%) and 45 eyes (40.5%), while the control group included 33 individuals (47.1%) and 66 eyes (59.5%). There was no significant difference between the groups in terms of age, gender, or comorbidities (p>0.05). The noradrenaline level in the patient group (103.49±26.29) was significantly higher than in the control group (76.54±25.44) (p=0.001). No significant difference was found in other blood biomarkers between the groups. A positive correlation was observed between noradrenaline levels and PED height (p=0.03). The self-control score of the patient group (7.83±1.70) was significantly lower than that of the control group (8.82±1.51) (p=0.01), whereas the perfectionism score was higher in the patient group (28.11±13.36) compared to the control group (20.09±10.17) (p=0.009). A significant positive correlation was found between perfectionism and noradrenaline levels (r=0.252; p=0.04). In OCTA measurements, choriocapillaris density values (whole area, fovea, parafovea, perifovea) were significantly lower in the patient group (p=0.001). Choriocapillaris flow was also markedly reduced in the patient group (p=0.001). Additionally, in the patient group, a significant negative correlation was found between whole-area choriocapillaris density and SMK (r=-0.358, p=0.001), PED height (r=-0.443, p=0.005), and PED base diameter (r=-0.453, p=0.004). Conclusion: In our study, the significantly higher noradrenaline levels in patients with exudative AMD compared to the control group suggest that excessive activation of the sympathetic nervous system may play a role in the pathogenesis of the disease. Lower conscientiousness and higher perfectionism levels in AMD patients indicate weakened stress-coping mechanisms, while the observed positive correlation between perfectionism and noradrenaline levels suggests that perfectionism, combined with chronic stress, may trigger biological stress responses. Additionally, OCTA revealed significantly reduced choriocapillaris density and choriocapillaris flow in the patient group. Our findings support previous research indicating that sympathetic hyperactivity may impair retinal perfusion, leading to choroidal ischemia.