The Effects of nisin combined with EDTA and hydrogen peroxide on salmonella enteritidis in liquid whole egg
Sıvı tüm yumurtada salmonella enteritidis üzerine EDTA ile birlikte nisin ve hidrojen peroksitin etkisi
  1. Tez No: 93173
  2. Yazar: HAYRİYE DURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. G. CANDAN GÜRAKAN, PROF. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella enteritidis, sıvı tüm yumurta, nişin, hidrojen peroksit. VI 'UL ¥UKSÖİüGRETlMKUKÜLjj, Salmonella enteritidis, liquid whole egg, nisin, hydrogen peroxide IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz SIVI TUM YUMURTADA SALMONELLA ENTERITIDIS ÜZERİNE EDTA İLE BİRLİKTE NISIN VE HİDROJEN PEROKSITIN ETKİSİ Duru, Hayriye Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Candan Gürakan Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş Eylül, 2000, 16 sayfa Bu çalışmada sıvı tüm yumurtada Salmonella enteritidis üzerine şelatör madde EDTA birleşimiyle nişinin ve hidrojen peroksitin etkisi araştırılmıştır. Nişin ve EDTA'mn farklı konsantrasyonları ve bileşimleri denenmiştir. Uygulanan konsantrasyonlar 20 mM EDTA ve 50 (ig/ml nişin; 50 mM EDTA ve 50 ng/ml nişin; ve 50 mM EDTA ve 250 ug/ml nişin şeklindedir.Sıvı tüm yumurtada Salmonella enteritidis populasyonunda elde edilen en büyük düşüş,20*C de 50 mM EDTA ve 250 ug/ml (104 IU) nişin eklendiğinde, yaklaşık 1.5 log döngüsü olmuştur. Sonuçlar EDTA birleşimiyle nişinin önemli ölçüde bakterisidal etkisinin olmadığını göstermiştir, ancak nişin bakteriostatik etki göstermiştir. Sıvı tüm yumurtada antimikrobiyal madde olarak hidrojen peroksitin 0.1%, 0.5% ve 1% tik konsantrasyonları kullanılmıştır, hidrojen peroksitin tüm bu konsantrasyonları benzer etki göstermişlerdir; en fazla sağlanan log düşüş 7°C de 1% lik hidrojen peroksitle 3.38 log döngüsü olmuştur. Hidrojen peroksit sıvı tüm yumurtada hem oda sıcaklığında hem de bozdolabı sıcaklığında Salmonella enteritidis üzerinde önemli ölçüde bakterisidal etkiye sahiptir. Hidrojen peroksit bozdolabı sıcaklığında, oda sıcaklığmdakinden daha etkili olmuştur. Bu sonuçlara göre, nişin ve EDTA pastörize edilmiş sıvı tüm yumurtada raf ömrünü uzatmak için koruyucu olarak kullanılabilir; ve hidrojen peroksit Salmonella enteritidis' e karşı sıvı tüm yumurtada antimikrobiyal madde olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF NISIN COMBINED WITH EDTA AND HYDROGEN PEROXTOE ON SALMONELLA ENTERITIDIS IN LIQUD3 WHOLE EGG Duru, Hayriye M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Candan Gürakan Co-Supervisor: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş September 2000, 16 pages In this study, effect of nisin with combination chelating agent EDTA and effect of hydrogen peroxide on Salmonella enteritidis in liquid whole egg were investigated. Different concentrations and combinations of nisin and EDTA were tested. The concentrations applied were 20mM EDTA and 50 ug/ml nisin; 50 mM EDTA and 50 ug/ml nisin; and, 50 mM EDTA and 250 ugml nisin.The uimost effective reduction obtained in population of Salmonella enteritidis in liquid whole egg was approximately 1.5 log cycle when 50 mM EDTA and 250 ug/ml (104 IU) nisin were added in liquid whole egg at 20°C. Results indicated that nisin in combination with EDTA had no significant bactericidal activity, but it showed bacteriostatic effect. Different concentrations of (0.1, 0.5 and 1%) hydrogen peroxide were used as an antimicrobial agent in liquid whole egg. All concentrations of hydrogen peroxide showed similar effect; the most effective reduction obtained was 3.38 log cycle with 1% of hydrogen peroxide at 7°C. Results indicated that hydrogen peroxide have significant bactericidal effect on Salmonella enteritidis in liquid whole egg both at refrigeration and room temperatures. Hydrogen peroxide was more effective at refrigeration temperature then room temperature. According to these results nisin and EDTA can be used as preservative to extend the shelf life of the pasteurized liquid whole egg, and hydrogen peroxide can be used as an antimicrobial agent against Salmonella enteritidis in liquid whole egg.