ابن الملقن ومنهجه في كتابه الأشباه والنظائر
İbn Mülakkın ve el-Eşbâh ve'n-nezâir kitabındaki metodu
  1. Tez No: 931734
  2. Yazar: SARAH MAHMOUD MAKKI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Fıkıh kuralları, EŞBÂH ve NEZÂİR, İbnü'l-Mülakkın, Dâbıtlar, Jurisprudence (FİQH), jurisprudential rules (FİQH rules), similarities and counterparts, Ibn Al-Mulaqgin, controls(APPRACHES)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
‏Bu araştırma İBN MÜLAKKIN VE EL-EŞBÂH VE'N-NEZÂİR KİTABINDAKİ METODU adlı kitabını ve yazarın bu kitaptaki metodolojisini tanıtmaktadır. Bu kitabın yüksek değeri, önemli fıkhi kurallar ve prensipler içermesi ve bu prensipleri fıkhi meselelerle örnekleyerek kendine özgü bir üslupla açıklaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada, yazarın ve kitabının değerini vurgulamak için çaba sarf ettim. Yazarın bu kitaptaki özel metodolojisini fıkıh ve hadis açısından farklı yönlerden çıkardım, yazarın kullandığı tercih ve zayıflama terimlerini açıklayarak bunların ne anlama geldiğini belirttim ve yazarın kitabında başvurduğu alimleri ve kaynakları öne çıkardım. Araştırmamızın değerini artıran bir diğer unsur ise, İbnü'l-Mülakkın'ın kitabı ile hocası İbnü'l-Vekil'in kitabı arasındaki farkları ortaya koymak ve yazarın bu kitabı ile diğer“Nevadirü'n-Nazair fi Kavaidü'l-Fıkıh”adlı kitabı arasındaki benzerlik ve farklılıkları açıklamaktır. Bu bilgilerin sunulması, bu tür farkları ortaya koymak isteyen bir çok araştırmacı için faydalıdır ‏
Özet (Çeviri)
‏This research introduces Ibn al-Mulqin and his book“Al-Ashbah wa Al-Nazair,”as well as the methodology the author used in it. The book is of high value due to its important jurisprudential rules and principles, and it is distinguished by its unique style in explaining these principles through jurisprudential issues. In this research, I have strived to highlight the value of the author and his book. I have extracted the author's specific methodology in this book from various aspects of jurisprudence and Hadith, clarified the terms of preference and weakening used by the author, and explained their meanings. Additionally, I have highlighted the scholars and references that the author referred to in his book Whatadds more value to our research is the distinction between Ibn al-Mulqin's book and that of his teacher, Ibn al-Wakil. Furthermore, I have clarified the similarities and differences between this book and another of the author's books titled“Nawadir Al-Nazair fi Qawaid Al-Fiqh.”Presenting this information is useful for many researchers who need to highlight such difference. ‏