İntestinal metaplazi tanılı hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients diagnosed with intestinal metaplasia
  1. Tez No: 931742
  2. Yazar: BÜŞRA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM GİRAY NAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastik intestinal metaplazi, mide kanseri, Helicobacter pylori, Gastric intestinal metaplasia, gastric cancer, Helicobacter pylori
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Mide kanseri dünya genelinde önemli bir halk sorunudur ve gastrik intestinal metaplazi mide kanseri için bilinen bir premalign lezyondur. Çalışmamızda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gastrik intestinal metaplazi tanısı alan hastalarda mide kanseri insidansını, mide kanserine ilerlemesini predikte eden faktörleri belirlemeyi ve risk faktörlerinin prevalansına ilişkin tahminler sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda Aralık 2013-Aralık 2023 tarihleri arasında özofagogastroduodoskopi yapılan ve biyopsi örneklemesi yapılarak gastrik intestinal metaplazi tanısı alan 2500 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların verileri retrospektif olarak Hastane Bilgi Yönetim Sistemi aracılığıyla araştırılarak kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların %56,8'i erkek %43,2'si kadın cinsiyetteydi. Ortalama tanı yaşı 60,2±13,3 yıldı. Hastaların %75,3'ünde komplet gastrik intestinal metaplazi saptanırken %21,6'sında inkomplet gastrik intestinal metaplazi saptandı. 119 (%4,8) hastada gastrik intestinal metaplazi alanında mide kanseri saptandı. 80 hastada (%3,2) adenokarsinom izlendi. Mide kanseri gelişen grupta H. pylori eradikasyon tedavi oranı malignite gelişimi olmayan gruptan anlamlı (p=0,001) olarak daha düşük saptandı. Mide kanseri gelişen grupta inkomplet gastrik intestinal metaplazi oranı malignite gelişimi olmayan gruptan anlamlı (p=0,018) olarak daha yüksek saptandı. İnkomplet gastrik intestinal metaplazili hastalarda adenokarsinom gelişimi komplet gastrik intestinal metaplazili hasta grubundan anlamlı (p=0,08) olarak daha yüksek saptandı. Sonuç: Dünya çapında gastrik intestinal metaplazi saptanan hastalar arasında mide kanserinin tahmini yıllık insidans oranları oldukça değişkendir. Malign dönüşüme yol açan olaylar zincirinde çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Gastik intestinal metaplazi saptanan hastalarda temel amaç mide kanseri gelişme riski yüksek hastaların belirlenmesi ve buna yönelik önlemler alınması olmalıdır.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE ANALYSIS OF PATIENTS DIAGNOSED WITH INTESTINAL METAPLASIA Background: Gastric cancer is a significant global public health concern, and gastric intestinal metaplasia (GIM) is a well-recognized premalignant lesion for gastric cancer. This study aimed to evaluate the incidence of gastric cancer in patients diagnosed with GIM, identify predictive factors for progression to gastric cancer, and provide prevalence estimates for associated risk factors. Materials and Methods: This retrospective study included 2500 patients diagnosed with GIM through esophagogastroduodenoscopy and biopsy sampling at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Gastroenterology, between December 2013 and December 2023. Patient data were retrieved and recorded from the Hospital Information Management System for analysis. Results: Among the patients, 56.8% were male, and 43.2% were female, with a mean age of 60.2 ± 13.3 years. Complete GIM was detected in 75.3% of patients, while incomplete GIM was observed in 21.6%. Gastric cancer was identified in 119 (4.8%) patients within the GIM region, with adenocarcinoma detected in 80 (3.2%) cases. The rate of Helicobacter pylori eradication therapy was significantly lower in the group that developed malignancy (p = 0.001). Incomplete GIM was significantly more prevalent in the malignant group (p = 0.018). Furthermore, the rate of adenocarcinoma development was significantly higher in patients with incomplete GIM compared to those with complete GIM (p = 0.08). Conclusion: Gastric cancer incidence rates in patients with GIM show significant global variation. Various risk factors play a role in the progression to malignancy. Effective management should focus on identifying high-risk patients and taking preventive measures.