Akciğer kanseri tanılı olgularda anksiyete ve depresyon skorlarının klinik özellikler ve kişilik özellikleri ile ilişkisi
Relationship between anxiety and depression scores and clinical features and personality traits in cases diagnosed with lung cancer
  1. Tez No: 931741
  2. Yazar: DİDEM AKAY SATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KANAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, kaygı, depresyon, kişilik özellikleri, klinik özellikler, Lung cancer, anxiety, depression, personality traits, clinical characteristics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, akciğer kanseri tanısı almış hastalarda anksiyete ve depresyon skorlarının, klinik özellikler ve kişilik yapılarıyla olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, Ağustos 2023 - Ağustos 2024 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı almış 300 hasta dahil edilmiştir. Hastaların depresyon ve anksiyete düzeyleri Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri ile, kişilik özellikleri ise Beş Faktör Kişilik Envanteri ile değerlendirilmiştir. Çalışmada, ileri evre akciğer kanseri ve metastaz varlığının depresyon skorlarını anlamlı derecede artırdığı bulunmuştur. Anksiyete skorları ise kanser evresi ve metastaz durumundan etkilenmemiştir. Kişilik özellikleri incelendiğinde, yüksek nevrotizm puanlarının hem anksiyete hem de depresyonla pozitif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Tedaviye erişimi olmayan hastaların anksiyete ve depresyon skorlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Akciğer kanseri hastalarının tedavi sürecinde ruhsal sağlık değerlendirmesi yapılmalı ve kişiselleştirilmiş psikososyal destek planları oluşturulmalıdır. Özellikle ileri evre ve metastatik hastalar ile yüksek nevrotizm puanlarına sahip hastalar için psikolojik destek programları artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between anxiety and depression scores and clinical characteristics and personality traits in patients diagnosed with lung cancer. The study included 300 patients diagnosed with lung cancer at the Department of Chest Diseases, Selçuk University Faculty of Medicine, between August 2023 and August 2024. Depression and anxiety levels were assessed using the Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory, while personality traits were evaluated with the Big Five Personality Inventory. The study found that advanced-stage lung cancer and the presence of metastasis significantly increased depression scores, while anxiety scores were not affected by cancer stage and metastasis status. High neuroticism scores were positively correlated with both anxiety and depression. Patients without access to treatment had higher anxiety and depression scores. Psychological health assessments should be integrated into the treatment process of lung cancer patients, with personalized psychosocial support plans developed. Psychological support programs should be enhanced, particularly for advanced-stage and metastatic patients, as well as those with high neuroticism scores.