Ağır metallerin inklüzyon kompleksleri üzerindeki etkisinin araştırılması ve oluşan yapıların karakterizasyonu
Investigation of the effect of heavy metals on inclusion complexes and characterization of the formed structures
- Tez No: 931786
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMÜT AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antresen, Geçiş Metalleri, HP-β-CD, İnklüzyon Kompleksi, Karakterizasyon, Anthracene, Transition Metals, HP-β-CD, Inclusion Complex, Characterization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Antresen ve Hidroksipropil beta siklodekstrin (HP-β-CD) kullanılarak sulu ortamda bir inklüzyon kompleksi oluşturulmuş ve bu kompleksin özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Antresen'in floresans özelliklerinden yararlanılarak, farklı HP-β CD konsantrasyonlarına karşılık floresans şiddetindeki değişimler Benesi-Hildebrand yöntemiyle analiz edilmiş ve kompleksin stokiyometrisi belirlenmiştir. Oluşan kompleks üzerinde Zn+2 ve Mn+2 geçiş metallerinin sönümleme etkisi Stern-Volmer metodu kullanılarak değerlendirilmiş, bu metaller için Stern-Volmer sabitleri ve kuantum verimleri hesaplanmıştır. Ayrıca, sönümleyicilerin varlığında ve yokluğunda yaşam ömrü ölçülerek kompleksin davranışına dair ek bilgiler elde edilmiştir. A-HP-β-CD inklüzyon kompleksinin karakterizasyonu Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), UV-Vis Spektroskopisi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X-Işını Kırınımı (XRD) yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Bu analizler sonucunda, Antresen ve HP-β-CD arasındaki etkileşimler detaylı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, an inclusion complex was formed in an aqueous medium using Anthracene and Hydroxypropyl beta-cyclodextrin (HP-β-CD), and the properties of the complex were investigated in detail. Changes in fluorescence intensity against varying HP-β-CD concentrations were analyzed using the Benesi-Hildebrand method, and the stoichiometry complex stoichiometry was determined. Quenching effects of Zn²⁺ and Mn²⁺ transition metals on the formed complex were evaluated using the Stern-Volmer method, and Stern Volmer constants as well as quantum yields were calculated. Furthermore, lifetime measurements were performed in the presence and absence of quenchers to gain additional insights into the behavior of the complex. The characterization of the A-HP-β CD inclusion complex was carried out using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), UV-Vis Spectrophotometry, Scanning Electron Microscopy (SEM), and X-Ray Diffraction (XRD) techniques. As a result of these analyses, the interactions between Anthracene and HP-β-CD were examined in detail.