E-devlet uygulamalarının ülkelerin siber güvenliğine etkisi
The effect of e-government applications on cybersecurity of countries
  1. Tez No: 931855
  2. Yazar: UĞUR AKKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. LEVENT ÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, E-Devlet, Siber Saldırı, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi, Cybersecurity, E-Government, Cyberattacks, National Cybersecurity Strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte internetin yaygınlaşması, bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere birçok alanda yaşamını etkilemiş ve değiştirmiştir. Bu değişimden devlet örgütlenmesi de yapısal olarak etkilenmiş ve e-Devlet kavramı ortaya çıkmıştır. Geleneksel devlet anlayışına göre daha hızlı, etkin ve şeffaf bir devlet anlayışı ortaya koyan e-Devlet uygulamaları, devlet ile vatandaş arasındaki iletişimi elektronik ortama taşıyarak, kamu hizmetlerine erişimi kolaylaştırmakta ve bürokratik süreçleri en aza indirmektedir. Günümüz kamu yönetimin vazgeçilmez bir modeli haline gelen e-Devlet uygulamaları, her geçen gün bireysel veya örgütlenmiş kişiler tarafından siber saldırılara maruz kalmaktadır. Bu nedenle e-Devlet uygulamalarının ne kadar güvenli olduğu, bu güvenliğin nasıl sağlandığı ve e-Devlet uygulamalarında yaşanabilecek güvenlik açıklarında kim ya da kimlerin sorumlu olduğu sürekli sorgulanmaktadır. Günümüzde, ulusal ve uluslararası alanda yaşanan ve yaşanabilecek siber saldırılar ve bu saldırılar sonucunda ortaya çıkabilecek sıkıntıların oluşturduğu kaygılar, bireylerin ve toplumların e-devletleşme sürecine kuşku ile yaklaşmalarına sebep olmaktadır. Bu çalışmada, e-Devlet uygulamalarının ülkelerin siber güvenliğine etkisi analiz edilmekte ve e-Devlet uygulamalarının sağladığı faydalar ile ortaya çıkardığı güvenlik riskleri değerlendirilmektedir. Çalışmada, siber uzay, siber saldırı, siber güvenlik ve siber terör gibi kavramlar incelenirken tarihte yaşanmış önemli siber saldırı örneklerinden bahsedilmektedir. Ayrıca çalışmada, her türlü bilginin yer aldığı e-Devlet anlayışının ortaya çıkışı, özellikleri ve faydaları incelenmiş ve siber saldırıların hem ülke hem de kişisel güvenliğe ne derece zarar verebileceği üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte siber güvenliği sağlamak ve tehditleri en aza indirmek için bireysel, kurumsal ve devlet düzeyinde alınması gereken tedbirler çalışmada yer almıştır. Günümüzde her ne kadar siber saldırılar artsa da teknolojinin ve e-Devletin sağlamış olduğu fayda ve rahatlıktan vazgeçmek mümkün görünmemektedir. Bu sebeple siber güvenlik için en alt birimden en üst seviyeye kadar alınabilecek tüm önlemler alınmalı ve gerekli adımlar hızlıca atılmalıdır.
Özet (Çeviri)
With the advent of information and communication Technologies, the application of teh internet on a wide scale has largely influenced and reshaped people's lives, particularly in economic, social and cultural terms. The reshaping has also affected state organizations structurally, thus leading to the e-Government phenomenon. In contrast to conventional governance, e-Government applications provide a quicker, more effective, and transparent method by relocating communication between the state and citizens to an electronic platform, thus making rublic services more accessible and reducing bureaucratic procedures. E-Government applications, being a paradigm of the new public administration that has now become essential, are assiduously hunted by hackers and organized groups. As a result, questions always arise regarding th security of the applications, how cybersecurity is ensured, and who is responsible in security violations. Fear because of current and potential future cyberattacks at both country and international level has rendered the e-Government transition suspicious for people and society. This research examines the effects of e-Government applications on national cybersecurity, assessing both theis advantages and their security threats. It explores some of the main concepts like cyberspace, cyberattacks, cybersecurity, and cyberterrorism, as well as drawing on important historical cyber events. Additionally, the study goes into the growth, characteristics, and advantages of the e-Government model and how cyberattacks threaten national and personal security. It also broaches the action that must be taken at the individual, institution, and government levels to enhance cybersecurity and address possible threats. Despite the rise in cyberattacks nowadays, it sems not feasible to compromise the convenience and advantages derived from technology and e-Government mechanisms. Therefore, general measures must be implemented at all levels, beginning from the lowest to the highest, and corresponding measures must be taken at a rapid rate to strengthen cybersecurity.