Futbol Dünya Kupaları'nda yapılan asistlerin bölgeselaçıdan karşılaştırılması
A comparison of assists based on pitch zones in FIFA WorldCups
  1. Tez No: 931857
  2. Yazar: EMİR ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Dünya Kupaları, Asist, Futball, Futball World Cup, Assist
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Futbol, küresel bir spor olarak sadece eğlence değil, aynı zamanda stratejik bir mücadele alanıdır. Bu bağlamda asistler, bir takımın oyun stilini, stratejisini ve maçın gidişatını şekillendiren önemli bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Asist, golün oluşmasında aktif rol oynayan bir oyuncunun yaptığı katkıyı ifade eder ve bir takımın hücum organizasyonlarının etkinliğini yansıtır. Bu çalışma, FIFA Dünya Kupası verileri üzerinden asistlerin nasıl ve hangi bölgesel bağlamda üretildiğini inceleyerek futbolun taktiksel dinamiklerini daha iyi anlamayı, FIFA Dünya Kupası'nda asistlerin bölgesel dağılımını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2002-2022 yılları arasında düzenlenen FIFA Dünya Kupası turnuvalarındaki asistleri incelemekte, bu asistlerin sahanın bölgelerindeki dağılımını, türlerini (akan oyun ve duran top) ve turnuvanın hangi aşamalarında gerçekleştiğini, maçlarda asistlerin yapıldığı dakika aralıklarını ele almaktadır. FIFA Dünya Kupası'nda asistlerin bölgesel dağılımını analiz eden ilk kapsamlı araştırmalardan biri olup, futbolun evrimine dair değerli veriler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, futbolun takımlar arası rekabetini ve stratejik evrimini anlamamıza katkı sağlamakta, teknik direktörler ve futbol analistleri için oyun stratejilerinin geliştirilmesinde kullanılabilecek önemli ipuçlarısunmaktadır. Bu bağlamda, çalışma yalnızca futbol analizi değil, aynı zamanda spor bilimleri ve oyun teorisi açısından da yeni bakış açıları ortaya koymaktadır. Son altı Dünya Kupası'nda (2002-2022) 677 asist yapılmıştır. Bu süreçte en fazla asist yapılan turnuva, 130 asist ile 2014 Dünya Kupası (%19,2) olmuştur. Ardından 116 asist ile 2022 Dünya Kupası (%17,1), 113 asist ile 2018 Dünya Kupası (%16,7), 111 asist ile 2002 Dünya Kupası (%16,4), 106 asist ile 2006 Dünya Kupası (%15,5) ve 101 asist ile 2010 Dünya Kupası (%14,9) gelmektedir. En çok asist yapılan bölge, her turnuvada dış koridor bölgesi olmuştur. Yıllar geçtikçe futbol taktikleri değişse de, gollerin oluşmasında asistlerin konumları sabit kalmıştır. Bu veriler, dış koridorlardan yapılan pasların gol için en etkili bölgeler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
tegic competition. In this context, assists stand out as a crucial element that shapes a team's playing style, strategy, and the course of the match. An assist refers to the contribution of a player actively involved in creating a goal, reflecting the effectiveness of a team's offensive organization. This study aims to better understand the tactical dynamics of football by examining how and in what regional context assists are produced based on FIFA World Cup data, and to analyze the regional distribution of assists in the FIFA World Cup. The research examines assists in the FIFA World Cup tournaments held between 2002-2022, considering their distribution across different areas of the field, their types (open play and set pieces), the stages of the tournament in which they occur, and the time intervals during which assists are made in matches. As one of the first comprehensive studies analyzing the regional distribution of assists in the FIFA World Cup, it provides valuable data on the evolution of football. The findings contribute to our understanding of team competition and strategic evolution in football, offering important insights that can be used by coaches and football analysts to develop game strategies. In this context, the study presents new perspectives not only for football analysis but also for sports sciences and game theory. In the last six World Cups (2002-2022), a total of 677 assists were made. During this period, the tournament with the most assists was the 2014 World Cup with 130 assists (19.2%). This is followed by the 2022 World Cup with 116 assists (17.1%), the 2018 World Cup with 113 assists (16.7%), the 2002 World Cup with 111 assists (16.4%), the 2006 World Cup with 106 assists (15.5%), and the 2010 World Cup with 101 assists (14.9%). The region with the most assists in each tournament has consistently been the outer corridor area. Despite the evolution of football tactics over the years, the positions of assists in creating goals have remained constant. These data indicate that passes made from the outer corridors are the most effective areas for scoring goals.