2010-2014-2018 Fıfa Dünya kupaları müsabakalarının çeşitli parametreler bakımından görüntülü analiz yöntemiyle incelenmesi
2010-2014-2018 analysis of Fifa World Cup competitions in terms of various parameters with video analysis
- Tez No: 583601
- Danışmanlar: DOÇ. DİCLE ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Dünya Kupası, Teknik analiz, Taktik Analiz, Football, World Cup, Technical analysis, Tactical analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, 2018 FIFA Dünya Kupasında oynanan futbol müsabakalarının görüntülü analiz yöntemiyle, teknik ve taktik yönden analizinin yapılması, bunun sonucunda şampiyon olan takım ile diğer takımları birbirinden ayıran parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen bu parametreler, 2010 ve 2014 Dünya Kupaları ile kıyaslanarak 2010 - 2018 arasında dünya futbolundaki teknik ve taktiksel gelişim ve kıtalar arasındaki ekol farklılıklarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmaya ilişkin bulgularda FIFA 2018- 2014 ve 2010 Dünya Kupaları müsabakalarında, futbolda taktik elementlere ilişkin bulgular; hücuma başlangıç (sağ, sol, merkez), hücum yönü (sağ, sol, merkez), hücum şekli (kontra atak, set hücumu), asist türü (kısa, uzun, havadan, yerden), gol öncesi toplam pas sayısı, topa sahip olma süresi, yüzdesi ve bölgelere göre dağılımı (I. – II. – III. bölgeler)ile futbolda teknik elementlere ilişkin bulgulara; maç sayısı, toplam attığı gol sayısı (ceza sahası içi – dışı), toplam yediği gol (ceza sahası içi – dışı), toplam şut sayısı(ceza sahası içi – dışı), kaleyi bulan şut sayısı(ceza sahası içi – dışı), pas sayısı, başarılı pas yüzdesi ve topa sahip olma süresi, yüzdesi ve bölgelere göre dağılımı (I. – II. – III. bölgeler) değerlendirilecektir. Elde edilen verilerin takımlara, turnuvalara göre ortalama karşılaştırmaları ve korelasyon analizleri yapılacaktır. Sonuç olarak futbol oyununun fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak, antrenörlerin antrenman programlarını öncelikli ihtiyaca göre belirlemelerini sağlamak, rakibin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve rakibe göre maç öncesi ve maç sırasındaki stratejik kararları vermek için sayısal, bilimsel verilere ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study's aimsare to determine at technical and tactical analysis of football competitions played in the 2018 FIFA World Cup by using video analysis method, and as a result of this, to determine the parameters that distinguish the champions from the other competing teams. In addition to this, its aim is to reveal the differences in style between the continentsand the technical and tactical developments of world football between 2010 - 2018, by comparing the 2010 and 2014 World Cups with 2018 World Cup by using the identified parameters. The findings of the study will be assessed for FIFA 2018, 2014 and 2010 World Cup competitions. Findings will include tactical elements of football; where attack is initiate (right, left, center), direction of attack (right, left, center), offense shape (counterattack, set offense), type of assists (short, long, from the air, from the ground), total number of passes before goal, ball possession time, percentage and distribution by region (I. - II. III. regions) and findings on technical elements of football; number of matches, total number of goals scored (penalty area inside and outside), the total number of goals (in and out of the penalty area), total number of shots (in and out of penalty area), number of shots in the goal (in and out of the penalty area), pass count, successful pass percentage and ball possession time, percentage and distribution by region (I. - II. III. regions). According to the data obtained, average comparison and correlation analysis will be done. In the end scientific results will be obtained to reveal the physical and physiological needs of football game, to ensure coaches determine the training programs according to the priority of need, to determine the strengths and weaknesses of an opponent and to make strategic choices before and during a match.