Dijital örgütsel öğrenme, yeşil inovasyon ve işletme performansı iliskisi üzerine bir model önerisi
A proposed research model for the relationship between digital organizational learning, green innovation, and business performance
  1. Tez No: 931906
  2. Yazar: FAHRETTİN İLKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Örgütsel Öğrenme, Yeşil İnovasyon, İşletme Performansı, Digital Organizational Learning, Green Innovation, Firm Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küresel rekabetin ve sürdürülebilirlik odaklı iş modellerinin hızla önem kazandığı günümüzde, işletmelerin çevresel sürdürülebilirliği sağlarken rekabet avantajı elde edebilmesi büyük bir stratejik gereklilik haline gelmiştir. Bu bağlamda, yeşil inovasyon, işletmelerin çevreye duyarlı ürün ve süreçler geliştirerek uzun vadeli büyüme sağlamasına olanak tanımaktadır. Ancak, mevcut literatürde yeşil inovasyonun firma performansına doğrudan etkisini ele alan çalışmaların sınırlı olduğu ve genellikle dolaylı değişkenler üzerinden incelendiği görülmektedir. Özellikle dijital örgütsel öğrenmenin yeşil inovasyonu nasıl şekillendirdiği ve bu sürecin işletme performansına nasıl katkı sağladığı konularında önemli boşluklar bulunmaktadır. Bu tez, dijital örgütsel öğrenmenin yeşil inovasyon ve firma performansı üzerindeki etkisini açıklamaya yönelik bir araştırma modeli önermektedir. Önerilen model, işletmelerin dijital teknolojiler aracılığıyla bilgi edinme, paylaşma ve uygulama kapasitelerini geliştirerek yeşil inovasyon süreçlerini nasıl hızlandırabileceğini ve bunun işletme performansına nasıl katkıda bulunacağını açıklamayı amaçlamaktadır. Model, dijital örgütsel öğrenmenin yeşil inovasyonu teşvik eden temel bir unsur olduğunu ve dijital teknolojilerin çevreci inovasyon süreçlerine entegrasyonunun optimize edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Bu çalışma, önerilen model aracılığıyla literatüre dijitalleşme, örgütsel öğrenme ve yeşil inovasyon arasındaki ilişkilere dair yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. Model, akademik araştırmalara yeni bir yön verirken, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilir inovasyon stratejilerini nasıl geliştirebileceklerine dair pratik bir çerçeve sunmaktadır. Gelecek araştırmalar, modelin ampirik olarak test edilerek farklı sektörlerde uygulanabilirliğini inceleyebilir ve yeşil inovasyonun işletme performansı üzerindeki uzun vadeli etkilerini daha derinlemesine analiz edebilir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive and sustainability-driven business landscape, achieving environmental sustainability while maintaining a competitive advantage has become a strategic necessity for firms. In this context, green innovation enables businesses to develop environmentally friendly products and processes, fostering long-term growth. However, the existing literature shows a limited number of studies directly examining the relationship between green innovation and firm performance, as most research investigates this connection through indirect variables. Particularly, there is a significant gap in understanding how digital organizational learning influences green innovation and how this process contributes to firm performance. This thesis proposes a research model to explain the impact of digital organizational learning on green innovation and firm performance. The proposed model aims to demonstrate how firms can accelerate green innovation processes by enhancing their capacity to acquire, share, and apply knowledge through digital technologies and how this contributes to business performance. The model highlights that digital organizational learning serves as a fundamental driver of green innovation and emphasizes the need for optimizing the integration of digital technologies into eco-friendly innovation processes. Through this proposed model, the study aims to provide a fresh perspective on the relationship between digitalization, organizational learning, and green innovation. While offering new insights for academic research, the model also presents a practical framework for businesses to develop more effective sustainable innovation strategies. Future studies can empirically test the model in various industries and further investigate the long-term effects of green innovation on firm performance.