Sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği farkındalığı: Manisa Alaşehir lokasyonunda hastane çalışması
Occupational health and safety awareness of health workers: Hospital study in Manisa Alaşehir location
  1. Tez No: 931907
  2. Yazar: EMRAH SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME TAPHASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Risk Etmenleri, İş Güvenliği Farkındalığı, İş Kazaları, Health Sector, Risk Factors, Occupational Safety Awareness, Work Accidents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, sağlık sektöründe görev yapan bireylerin günlük iş aktiviteleri esnasında karşılaştıkları risklere ilişkin farkındalık düzeylerini tespit ederek, bu risklerin azaltılmasına yönelik öneriler sunmaktadır. Türkiye'de yüksek riskler barındıran bir meslek dalında çalışan sağlık personeli, biyolojik, ergonomik, fiziksel ve çevresel çeşitli tehlikelerle yüz yüze kalmaktadır. Uzun mesai saatlerinin sebep olduğu nörolojik ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlıklarını tehdit eden durumların yanı sıra, farklı risk faktörleri de mevcuttur. Araştırmanın temel amacı, sağlık sektöründe çalışanlarda daha sık görülen riskleri ortaya çıkarmak ve bu risklere karşı alınacak güvenlik önlemlerini belirlemek, iş kazası ve meslek hastalıklarının sayısını azaltmaya çalışmaktır. Çalışma kapsamında özel bir hastanede gözlemler yapılarak çalışanların iş güvenliği farkındalıkları irdelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, değerlendirilerek puanlanmıştır. İş güvenliği farkındalığı ölçülürken genel farkındalık, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve risk algısı açılarından yaklaşılmıştır. Bu çalışmada sağlık sektörü çalışanlarının verdikleri cevaplar değerlendirilmiş ve istatistiki olarak yorumlanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) etkili bir şekilde kullanılmasının yaygın hale getirilmesi, çalışanların performansını olumsuz etkileyen bu risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ancak, riskleri kaynağında etkisiz hale getirme yöntemleri, KKD kullanımından daha öncelikli bir seçenek olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca, sağlık çalışanlarının iletişim becerileri ile kriz yönetimi konusundaki eğitimleri, stresle başa çıkma yeteneklerini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
This research determines the awareness level of individuals working in the healthcare sector regarding the risks they face during their daily work activities and offers suggestions to reduce these risks. Healthcare personnel working in a high-risk profession in Turkey are faced with various biological, ergonomic, physical and environmental hazards. In addition to conditions that threaten their health, such as neurological and cardiovascular diseases caused by long working hours, there are also different risk factors. The necessary precautions regarding this professional group vary. The main purpose of the research is to reveal the risks that are more common in employees in the health sector, to determine the safety measures to be taken against these risks, and to try to reduce the number of work accidents and occupational diseases. Within the scope of the study, observations were made in a private hospital and the occupational safety awareness of the employees was tried to be examined. The data obtained was evaluated and scored. While measuring occupational safety awareness, it was approached in terms of general awareness, occupational safety training and risk perception. In this study, the answers given by healthcare professionals were evaluated and interpreted statistically. Widespread use of Personal Protective Equipment (PPE) within the scope of Occupational Health and Safety can help reduce these risks that negatively affect employee performance. However, methods to neutralize risks at source should be considered a priority option over the use of PPE. In addition, training healthcare professionals in communication skills and crisis management will strengthen their ability to cope with stress.