Cinsel istismara uğrayan mağdurlarda gebelik öyküsünün ruhsal bozuklukla ilişkisi
The relation between pregnancy history and psychiatric disorders in the victims of sexual abuse
  1. Tez No: 359044
  2. Yazar: BELGİN YORULDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEGÜL YOLGA TAHİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adli-tıbbi değerlendirme, çocuk istismarı, cinsel istismar, adolesan gebelik, Child Abuse, sexual abuse, adolescent pregnancy, forensic-medical evaluation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Cinsel ?stismara Uğrayan Mağdurlarda Gebelik Öyküsünün Ruhsal Bozuklukla ?li?kisi Amaç: Çocuk istismarı ve ihmali karma?ık nedenleri ve oldukça trajik sonuçları olan, tıbbi, hukuki, geli?imsel ve psikososyal kapsamlı ciddi bir sorundur. Cinsel ?stismarının önemli olumsuz sonuçlarından bir diğeri de istenmeyen gebeliklerdir. Bu çalı?manın amacı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyetinde değerlendirilen olgular arasında gebe olan, gebeliği herhangi bir nedenle sonlandırılan veya doğum yapmı? olguların klinik ve demografik özelliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalı?mada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyetinde adli-tıbbı değerlendirmesinin yapılması ve/veya ruhen ve bedenen evlenip evlenemeyeceği hususlarında rapor düzenlenmesi amacıyla mahkemeler tarafından gönderilen 207 gebe adolesanın bilgileri geçmi?e dönük olarak incelendi. Bulgular: Olguların ortalama ya?ı 15,5 ± 1,6 yıl, ortalama eğitim süresi 6,0 ± 3,1 yıl; ortalama karde? sayısı 4,5 ± 2,8 idi. ?stismarcı yakınlığına bakıldığında olguların % 5,4'ünde baba ya da karde?, % 6,8'inde diğer bir aile üyesi, % 30,7'sinde aile dı?ından-akrabası olmayan bir tanıdığı veya yabancı biri, ve % 71,7'sinde e?i kabul edilen ki?i idi. Olguların % 97,1'inde penetrasyon öyküsü mevcut idi. Olguların % 17,4'ünde fiziksel istismar öyküsü, % 88,4'ünde ihmal mevcut idi. Olguların % 81,6'sı ailesinin kendine kar?ı destekleyici-koruyucu olduğunu bildirirken, ailelerin % 18,4'ü kızlarına kar?ı baskılayıcı-sınırlayıcı idi. Sonuç: Adolesan gebelerin takip ve tedavisinde multidisipliner bir yakla?ım sağlanmalıdır. Adolesanlar gebeliği ile ilgili kararı verirken, anne adayına gereken yardım ve desteğin sağlanması önemlidir. Gebeliği sürdürmeyi seçen adolesanlar doğum öncesi bakım için yönlendirilmelidir. Gebeliğin sonlandırılması kararında ise i?lem sonrası doğum kontrolü için danı?manlık yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relation between Pregnancy History and Psychiatric Disorders in the Victims of Sexual Abuse Aim: Child abuse and neglect is a serious problem which have complex causes, tragic outcomes and medical, legal, psychosocial, developmental components. One of the major negative consequences of sexual abuse is unwanted pregnancies. The purpose of this study is to investigate the clinical and demographic characteristics of abused children, who had given birth, are pregnant or whose pregnancy is terminated for any reason, who were referred to Cukurova University Medical Faculty Forensic-Medical Committee for Child Abuse Cases. Material and Methods: In this study, 207 pregnant adolescents who referred by courts to medical-psychiatric evaluation and/or establishing legal report on suitability for marriage mentally and physically were studied retrospectively. Results: The mean age of the cases was 15.5±1.6 years, the mean education period was 6.0±3.1 years, and the mean number of siblings was 4.5±2.8. For statistical analysis, abusers were subdivided into 4 groups as follows; father or brother (5.4%), an other member of the family (6,8%), a relative of the family outside or a foreign one (30.7%), and common-law spouse (71.7%). 97.1% of the cases had a history of penetration, % 88,4 had a history of neglect, and 17,4 % had a history of physical abuse. Supportive Parental attitudes were reported by % 81,6 of cases, whereas 18, 4% of parents were convictive-constrictive against their daughter. Conclusion: Follow-up and treatment of adolescent pregnant women should be a multidisciplinary approach. When making a decision about adolescent pregnancy, it is important to provide the assistance and support to pregnant woman. Adolescents who choose to continue the pregnancy is directed to prenatal care. If the decision of termination of pregnancy, counseling should be made for birth control after the procedure.