Bilişsel esneklik öz düzenlemeli öğrenme ve öz-yeterlilik ilişkisi
The relationship between cognitive flexibility, self-regulated learning, and self-efficacy
  1. Tez No: 932007
  2. Yazar: ROJDA AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE YARAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Esneklik, Öz düzenlemeli Öğrenme, Öz yeterlik, Cognitive Flexibility, Self-regulated Learning, Self-efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada öz düzenlemeli öğrenme becerisi, bilişsel esneklik ve öz-yeterlik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle dizayn edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya 305'i kadın (%55,0) (Xyaş=21,91±3,19) 250'si erkek (%45,0) (Xyaş=23,15±4,13) olmak üzere toplam 555 amatör sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Sporda Öz düzenlemeli Öğrenme Ölçeği”,“Sporcu Bilişsel Esneklik Envanteri”, Sporda Öz yeterlik Ölçeği“ ve araştırmacılar tarafından oluşturulan ”Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanması aşamasında ilk olarak normallik varsayımları incelenmiştir. Varsayımların karşılandığı tespit edildikten sonra cinsiyet değişkenine göre T-Test, yaş ve Spor yapma yılı değişkenlerine göre ise Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında egzojen değişken olarak ele alınan öz-düzenlemeli öğrenmenin bilişsel esneklik ve öz-yeterlik düzeyi üzerindeki etkisini belirlemek adına YOL analizinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, cinsiyet değişkenine göre gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bununla birlikte yaş ve spor yapma yılı değişkenlerine göre anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Son olarak özdüzenlemeli öğrenmenin öz yeterlik düzeyini yordamadığı ve bireyler üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı bununla birlikte öz düzenlemeli öğrenmenin bilişsel esneklik düzeyini anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. Bilişsel esnekliğe ait toplam varyasın %42'si öz-düzenlemeli öğrenme tarafından açıklanmaktadır.Bu araştırmanın sonuçları, öz düzenlemeli öğrenmenin bireylerin öz-yeterlik düzeyleri üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi olmadığını, ancak bilişsel esneklik düzeylerini anlamlı şekilde yordayabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between self-regulated learning ability, cognitive flexibility and self-efficacy. The research was designed with the relational screening model. For this purpose, a total of 555 amateur athletes, 305 of whom were women (55.0%) (Xage=21.91±3.19) and 250 of whom were men (45.0%) (Xage=23.15±4.13), participated in the study.“Self-regulated Learning Scale in Sports”,“Athlete Cognitive Flexibility Inventory”, Self-Efficacy in Sports Scale“ and ”Personal Information Form" created by the researchers were used as data collection tools in the research. During the analysis and interpretation of the data, normality assumptions were first examined. After it was determined that the assumptions were met, T-Test was used according to the gender variable and Pearson Correlation analysis was used according to the variables of age and years of doing sports. In addition, PATH analysis was used to determine the effect of self-regulated learning, which was considered as an exogenous variable within the scope of the research, on cognitive flexibility and self-efficacy level. According to the findings of the research, significant differences were detected between the groups according to the gender variable. However, it was determined that there were significant relationships according to the variables of age and years of doing sports. Finally, it was determined that self-regulated learning did not predict the level of self-efficacy and did not have a significant effect on individuals, however, self-regulated learning significantly predicted the level of cognitive flexibility. 42% of the total variance in cognitive flexibility is explained by self-regulated learning. The results of this study show that self-regulated learning does not have a direct significant effect on individuals' self-efficacy levels, but can significantly predict their cognitive flexibility levels.