Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından adli raporu düzenlenen adölesan ve genç yetişkin yaş grubu olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of forensic reports prepared for adolescent and young adult cases by the department of Forensic Medicine, Faculty of Medicine, Manisa Celal Bayar University
  1. Tez No: 932081
  2. Yazar: HÜMA DURBURGA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN KARABAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli olgu, Adli rapor, Adli tıp, Forensic case, Forensic report, Forensic medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından adli raporu düzenlenen adölesan ve genç yetişkin yaş grubundaki olguların raporları incelenerek elde edilen verilerle, adli olguların ve olayların özellikleri ortaya konularak literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2014-31.12.2023 tarihleri arasındaki on yıllık dönemde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından düzenlenen adli raporlar retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya, olay tarihinde 10-24 yaş aralığında bulunan ve belirlenen kriterlere uygun 1191 olgu dahil edilmiştir. Olguların sosyodemografik özellikleri, olay türü, tarihi analiz edilmiştir. Ayrıca, yaralanan vücut bölgeleri, görüntüleme, konsültasyon ihtiyacı gibi yaralanma özellikleri ile düzenlenen adli raporların sonuç maddeleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen olguların çoğunluğunun erkek (%75,6), en fazla olgunun 20-24 yaş aralığında (%44,4) olduğu, en fazla olgunun darp (%31,8) ve motosiklet kazası (%19,2) sonucu yaralandığı, en fazla yaralanan vücut bölgelerinin baş-boyun, alt ve üst ekstremiteler olduğu, olguların %29,4'ünde kemik kırığı meydana geldiği, en sık kırığın yüz kemiklerinde (%33,4) izlendiği, yaralanmaların %43,8'inin basit tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği, %17,6'sının yaşamsal tehlikeye neden olduğu, %2,6'sında yüzde sabit ize neden olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerin 10-19 yaş grubu içerisindeki oranının 20-24 yaş grubundaki oranına göre daha yüksek olması, araç içi trafik kazası, aile içi şiddet ve iş kazası olgularının çoğunlukla 20-24 yaş grubunda, araç dışı trafik kazası ve kesici-delici alet yaralanması olgularının çoğunlukla 10-19 yaş grubunda olması, genel cerrahi, göğüs cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum branşından konsültasyon istenen olguların çoğunlukla 20-24 yaş grubunda olduğu, genel cerrahi branşında yatışı olan olguların çoğunlukla 20-24 yaş grubunda olduğu, adölesan dönem kendi içinde değerlendirildiğinde ise motosiklet kazası ve araç içi trafik kazası olgularının çoğunlukla 15-19 yaş grubunda olduğu, araç dışı trafik kazası ve bisiklet kazası olgularının çoğunlukla 10-14 yaş grubunda olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda, adölesan ve genç yetişkin yaş grubuna ait adli olguların büyük ölçüde darp ve motosiklet kazası gibi önlenebilir travmalardan kaynaklandığı saptanmıştır. Bu bulgu, söz konusu yaş grubuna ilişkin adli olguların niteliği ve dağılımına yönelik bölgesel profillemenin, koruyucu ve önleyici sağlık politikalarının geliştirilmesinde önemli bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır. Şiddetin ve trafik kazalarının önlenmesine yönelik toplumsal normların güçlendirilmesi, risk gruplarına yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması ve mevcut hukuki düzenlemelerin etkin biçimde uygulanması, adli olgu sıklığını azaltmada etkili stratejiler olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to contribute to the literature by analyzing the forensic reports issued by the Department of Forensic Medicine at Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine for cases involving adolescents and young adults, and by identifying the characteristics of these cases and the associated incidents based on the data obtained. Materials and Methods: Forensic reports issued by the Department of Forensic Medicine at Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine during the ten-year period between January 1, 2014 and December 31, 2023 were retrospectively reviewed. The study included 1191 cases aged between 10 and 24 years at the time of the incident, who met the predetermined inclusion criteria. The sociodemographic characteristics of the cases, the type and date of the incident were analyzed. In addition, characteristics related to the injuries-such as affected body regions, need for imaging, and consultations-as well as the concluding statements of the forensic reports were evaluated. Results: The majority of the cases included in the study were male (75.6%), with the highest number of cases observed in the 20-24 age group (44.4%). The most common causes of injury were assault (31,8%) and motorcycle accidents (19,2%). The most frequently injured body regions were the head-neck area, and the upper and lower extremities. Bone fractures were observed in 29,4% of the cases, most commonly involving the facial bones (33,4%). It was determined that in 43,8% of the cases, the injuries could not be treated with simple medical intervention; 17,6% of the injuries posed a life-threatening risk, and 2,6% resulted in permanent facial scarring. The proportion of males was higher in the 10-19 age group compared to the 20-24 age group. Motor vehicle accidents, domestic violence, and occupational injuries were more frequently observed in the 20-24 age group, whereas pedestrian traffic accidents and injuries caused by sharp objects were more common in the 10-19 age group. Cases requiring consultations from general surgery, thoracic surgery, and obstetrics and gynecology were predominantly within the 20-24 age group. Similarly, hospitalizations in general surgery departments were more common in this group. When the adolescent period was examined in detail, motorcycle and motor vehicle accident cases were mostly seen in the 15-19 age group, whereas pedestrian traffic accidents and bicycle accidents were statistically more frequent in the 10-14 age group. Conclusion: In our study, it was determined that the majority of forensic cases involving adolescents and young adults resulted from preventable traumas such as assault and motorcycle accidents. This finding highlights the potential value of regional profiling of the nature and distribution of forensic cases within this age group as a significant tool in the development of preventive and protective health policies. Strengthening social norms aimed at preventing violence and traffic accidents, expanding educational programs targeted at high-risk groups, and ensuring the effective implementation of existing legal regulations are considered effective strategies for reducing the incidence of forensic cases.