Kurvatür lokasyonlarının glidepath eğelerinin otoklav sterilizasyonu sonrası döngüsel yorgunluk dirençlerine etkisi
Effect of curvature locations on cyclic fatigue resistance of glidepath files after autoclave sterilisation
- Tez No: 932088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİ ŞİRİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel Yorgunluk, Kök kanal Tedavisi, Rehber Yol, Sterilizasyon, Cyclic Fatigue, Glide path, Root canal Treatmant, Sterilization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Nikel-titanyum rehber yol eğeleri, kök kanal tedavisi başlangıcında oldukça yaygın olarak tercih edilen eğe çeşididir. Ancak, en büyük dezavantajı, kullanım sırasında çeşitli nedenlerle meydana gelen eğe kırılmalarıdır. Çalışmamızın amacı Waveonegold Glider, Trunatomy Glider ve Proglider rehber yol eğelerinin 5,8 ve 11 mm de konumlandırılmış yapay kanallardaki döngüsel yorgunluk dirençlerini karşılaştırmaktır. Aynı zamanda bu eğeler birkez kullanılıp, steril edildikten sonra tekrardan karşılaştırılarak aralarındaki fark incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Tüm eğeler, yapay kurvatürlü kanal düzenekleri içerisinde kırılana kadar kullanılacaktır. Bir grup eğe ise akrilik bir kanalda kullanılıp tekrardan steril edildikten sonra yorgunluk testine tabi tutulacaktır. Kırılma süresi dijital kronometre ile kaydedilecek ve kırılma anına kadar yaptığı tur sayısı hesaplanacaktır. Her bir nikel titanyum eğe sistemine ait 1 adet kırık eğe, kırılma türlerinin belirlenmesi amacıyla taramalı elektron mikroskobu ile incelenecektir. Bulgular: Her eğenin döngüsel yorgunluk dirençlerine bakıldığında 5,8 ve 11 mm kurvatürlerde benzer farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Döngüsel yorgunluk direnci en çok 5 mm kurvatürde düşmektedir. Direncin en yüksek olduğu kurvatür ise 11 mm olarak çıkmaktadır. Eğelerin bir kanalda kullanılıp tekrardan steril edilmesi kurvatür lokasyonları açısından aynı sonucu vermektedir. Kırılan en uzun eğeler ise 5 mm kurvatürde izlenmektedir. Sonuç: Kurvatürün lokasyonunun apikal konumdan daha koronal bir konuma kaydırılması, eğelerin yorulma direncini azaltır. Aynı zamanda, eğelerin birden fazla kullanılıp sterilize edilmesi, kurvatür lokasyonlarına döngüsel yorgunluk direnci açısından bir eğe dışında herhangi bir fark yaratmamaktadır. Eğelerin kırılan mesafeleri arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Nickel-titanium glide path files are the most used file type at the outset of root canal treatment. Nevertheless, the major drawback is the breakage of the files that can occur due to various reasons during their use. The objective of our study is to compare the cyclic fatigue resistance of WaveOne Gold Glider, TruNatomy Glider, and ProGlider glide path files in artificial canals positioned at 5, 8, and 11 mm. Additionally, these files will be used once, sterilized, and then compared, and the differences between them will be analyzed. Materials And Methods: All these files will be used within artificially curved canal models until they reach the point of fracture. Another set of files will be employed in an acrylic canal, sterilized once more, and then subjected to a fatigue test. The time of fracture will be recorded using a digital stopwatch, and the number of rotations completed until the point of fracture will be calculated. One fractured file from each nickel-titanium file system will be examined through scanning electron microscopy to determine the type of fracture. Results: When analyzing the cyclic fatigue resistance of each file, similar differences are observed at 5, 8, and 11 mm curvatures. The most significant decrease in cyclic fatigue resistance occurs at the 5 mm curvature. The 11 mm curvature demonstrates the highest resistance. The use of the files in a single canal followed by sterilization yields consistent results regarding the curvature locations. The longest broken files were observed in the 5 mm curvature. Conclusion: Moving the location of the curvature from apical to a more coronal position decreases the fatigue resistance of the files. Additionally, utilizing and sterilizing files multiple times does not affect cyclic fatigue resistance in relation to the location of the curvature with the exception of a single file. There is no difference between the broken distances of the files.