Tarihten günümüze Türk devlet ve toplumlarında bayrak ve bayrak anlayışı
Flag and the concept of flag in Turkish states and societies from history to the present
- Tez No: 932131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN YOSKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Devletleri, Bayrak, Sancak, Bağımsızlık, Turkish States, Flag, Banner, Independence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma; İslamiyet öncesi Türk devletlerinden başlayarak günümüze kadar Türk devlet ve toplumlarında bayrağın tarihsel gelişimini ele almaktadır. Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, Kırgızlar ve Kıpçaklar gibi Türk devlet ve toplumlarında bayrak anlayışı incelenerek, bayrakların bağımsızlık ve egemenlik sembolü (kurt, ok) olarak nasıl kullanıldığını ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bayrağın bu devletlerin siyasi ve kültürel yapıları üzerindeki etkileri ile tarihsel süreç içerisinde nasıl şekillendiği ve geliştiği araştırılmıştır. İslamiyet öncesi dönemde Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan renkler, semboller ve motifler ele alınmış; özellikle bayrakların biçim ve anlamlarının, her devletin siyasi ve kültürel yapısıyla nasıl uyumlu hale getirildiği analiz edilmiştir. İslamiyet sonrası Türk-İslam devletlerinden olan Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular ve Osmanlılarda ise bayraklar, sancaklar ve flamalar benzer anlamlar taşımış, özellikle devletin bağımsızlığı ve hükümdarın otoritesini temsil etmiştir. Bayrak, bu bağlamda Türk Devlet ve toplumlarında sadece bir siyasi sembol (yay, hilal) değil, aynı zamanda bir milletin varlığını ve bağımsızlık mücadelesini temsil eden bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, Türk devlet ve toplumlarında kullanılan bayrakların renkleri ve işlevleri detaylandırılarak, Türk-İslam kültüründe bayrakların sembolik anlamları ve tarihsel sürekliliği araştırılmıştır. Ayrıca, günümüz Türk devletlerinde kullanılan bayrakların tarihî kökenleri ve sembollerinin izleri de bu incelemeye dâhil edilmiştir. Çalışmada Türk devletlerinde bağımsızlığın, egemenliğin ve otoritenin en önemli siyasi sembolü olarak kullanılan bayrak, sancak ve flamaların, aynı zamanda bir kimlik ve kültürel aidiyet ifadesi olduğu da belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study explores the historical development of flags in Turkish states and societies from pre-Islamic times to today. It examines the role of flags among early Turkish states such as the Huns, Göktürks, Uighurs, Kyrgyz, and Kipchaks, emphasizing their significance as symbols of independence and sovereignty. The research analyzes the colors, motifs, and symbols (e.g., wolves, arrows) used in these flags and their connection to each state's political and cultural structure. In the post-Islamic period, flags in Turkish-Islamic states like the Karakhanids, Ghaznavids, Seljuks, and Ottomans maintained similar symbolic roles. They did not only represented the authority of the ruler but also the existence and independence of the nation. Symbols such as bows and crescents were commonly used to signify power and statehood. The study further explores the continuity of flag symbolism in Turkish-Islamic culture, examining the colors, designs, and functions of flags over time. Additionally, the research traces the historical roots of symbols in modern Turkish states' flags, highlighting their cultural and political significance. It emphasizes that flags, banners, and pennants have long served as key symbols of sovereignty, national identity, and cultural belonging in Turkish history. Through this analysis, the study demonstrates that flags were not only political emblems but also powerful representations of heritage and independence across different Turkish societies.