Identity and informal social networks among Russian-speaking migrants in Türkiye
Türkiye'deki Rusça konuşan göçmenler arasında kimlik ve enformel sosyal ağlar
  1. Tez No: 932138
  2. Yazar: DANA KARIMBAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sovyet sonrası Rusça konuşan göçmenler, kimlik, aidiyet, enformel sosyal ağlar, göç, çevrimiçi sosyal ağlar, post-Soviet Russian-speaking migrants, identity, belonging, informal social networks, migration, online social networks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Türkiye, çeşitli eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen göçmenler için önemli bir varış noktası haline gelmiştir. Türkiye'deki varlıkları önemli olsa da, aralarındaki kimlik ve aidiyet soruları yeterince araştırılmamıştır. Aidiyet ve kimlik göç çalışmalarında merkezi temalar olduğundan, bu araştırma bu boşluğu, Türkiye'deki Sovyet sonrası Rusça konuşan göçmenler arasında bu kavramları inceleyerek ve bu deneyimleri şekillendiren enformel sosyal ağların temel rolüne odaklanarak ele almaktadır. Bu çalışma, göçmenlerin günlük yaşamlarında enformel sosyal ağları nasıl oluşturduklarını, kullandıklarını, genişlettiklerini ve güvendiklerini ve bu güvenin öznel aidiyet ve kimlik duygularını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, nitel veriler ve içerik analizi birincil araştırma yöntemleri olarak kullanılmıştır. Nitel analiz için, çeşitli Türk şehirlerinde ikamet eden Rusça konuşan göçmenlerle otuz çevrimiçi ve çevrimdışı derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. İçerik analizi için Facebook, Telegram, Instagram ve WhatsApp olmak üzere dört dijital sosyal medya platformu seçildi ve Rusça konuşan göçmenlerin bu dijital platformlardaki faaliyetleri ve gruplara katılımları incelendi. Röportajlar kişisel hikayelere dayalı zengin anlatılar sunarken, sosyal medyadaki Rusça konuşan göçmen grupları paylaşılan deneyimler için kolektif bir alan sunuyor. Sosyal yapılandırmacı teoriden yararlanarak, bu çerçeve göçmenlerin kimliklerini oluşturma, kültürel sınırları yönetme ve yabancı bir ortamda bir topluluk duygusu deneyimleme yollarını anlamaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bulgular, Türkiye'deki Rusça konuşan göçmenlerin birden fazla işlevi olan aktif dijital ve yüz yüze ağlar kurduğunu göstermektedir. Bunlar pratik destek sağlar, duygusal çapa görevi görür, kültürel sürekliliğin kaynaklarıdır, topluluk ve ekonomik katılıma olanak tanır ve Türk toplumuna çeşitli düzeylerde aidiyet ve entegrasyonla kimlik müzakeresi için platformlar olarak hizmet eder. Bu ağlar göçmenlerin izolasyonun zorluklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olur, ev sahibi topluma uyum sağlarken aynı zamanda ev sahibi kültürleriyle bağlantılarını sürdürmelerine yardımcı olur. Bu tez, Türkiye'deki yeterince temsil edilmeyen bir göçmen grubu arasında hem yüz yüze hem de dijital boyutlarda sosyal ağlar, kimlik oluşumu ve aidiyet arasındaki ilişkiye dair değerli içgörüler sunarak göç çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca göç, sosyoloji ve uluslararası ilişkilerde gelecekteki disiplinlerarası araştırmalar için çıkarımlar sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the dissolution of the Soviet Union, Türkiye has become an important destination for migrants from various former Soviet republics. Although their presence in Türkiye is substantial, questions of identity and belonging among them remain underexplored. As belonging and identity are central themes in migration studies, this research addresses the gap by exploring these concepts among post-Soviet Russian-speaking migrants in Türkiye, focusing on the pivotal role of informal social networks that shape these experiences. This study aims to examine how migrants form, use, expand, and rely on informal social networks in their daily lives and how such reliance influences their subjective sense of belonging and identity. Qualitative data and content analysis are used as primary research methods. For qualitative analysis, thirty online and offline in-depth semi-structured interviews with Russian-speaking migrants residing in various Turkish cities were conducted. Four digital social media platforms, Facebook, Telegram, Instagram, and WhatsApp, were selected for content analysis. Russian-speaking migrants' activity and group participation on these online platforms were examined. While interviews offer personal stories of migrants, online platforms provide a collection of shared experiences among post-Soviet Russian-speaking group. By using this methodology and social constructionist theory, this research aims to contribute to understanding how migrants (re-)construct their identities, manage a sense of belonging, and use informal social networks in these processes. The findings demonstrate that Russian-speaking migrants in Türkiye build active digital and in-person networks that serve multiple functions. They provide practical and emotional support and act as sources of cultural continuity and enrichment. They allow migrants to participate in community and economic activities and serve as spaces for their identity negotiation, with various levels of belonging and integration into Turkish society. These networks help migrants cope with the challenges of migration while also helping them maintain connections with their home culture and find a balance in adapting and integrating into the host society. This thesis aims to contribute to migration studies by offering valuable insight into the relationship between social networks, identity formation, and belonging in both in-person and online dimensions among an underrepresented migrant group in Türkiye. It also seeks to provide implications for future interdisciplinary research in migration, sociology, and international relations.