Information systems for the condition assessment and evaluation of bridge structures in Turkey
Türkiye'deki köprülerin durum değerlendirmesi ve çözümlenmesi için bilgi sistemleri
- Tez No: 93215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Information Systems, Condition Assessment, Evaluation, Infrastructure, Bridge Structures, Defects, Database, Computer Program. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz TÜRKİYEDEKİ KÖPRÜLERİN DURUM DEĞERLENDİRMESİ VE ÇÖZÜMLENMESİ İÇİN BİLGİ SİSTEMLERİ CILIZ, Mustafa Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Can BALKAYA Mart 2000, 148 Sayfa Uygarlığın devamı ve başarısı kaynakların ve hizmetlerin dağıtılması için gerekli altyapı sistemlerine bağlıdır. Bu altyapı sistemlerinin kalitesi ve verimliliği, hayat standardını, sosyal sistemin sağlıklı olmasını ve ekonomi ve iş aktivitelerinin devamlılığını etkilemektedir. Bir ülkenin ekonomik gücü, o ülkenin altyapı sistemleriyle ölçülmektedir. Altyapı sistemlerinin en önemlilerinden biri de ulaşım sistemleridir. Bir ülkenin ekonomik canlılığı, büyük ölçüde ulaşım sisteminin kapasitesine, verimliliğine ve genel durumuna bağlıdır. Yıllar yılı, özellikle gelişmiş ülkelerde, ulaşım sistemleri, insan ve mal taşımacılığının büyüyen arzını karşılamak için süratli bir şekilde genişlemiş ve büyümüştür. Köprüler de ulaşım sisteminin önemli parçalarından biridir.Son yıllarda, tüm dünyada hizmet vermekte olan köprülerde bir çok problemle karşılaşılmıştır. Karşılaşılan bu sorunların verimli ve ekonomik çözümlerine ulaşabilmek için bir çok çalışma yapılmış ve hala da yapılmaktadır. Eğer bu çalışmalarda ve alınması gereken önlemlerde gecikilirse, mevcut köprülerin güçlendirilmesi veya tamir edilmesi oldukça pahalıya malolacaktır. Bu tez çalışmasında Türkiye'deki köprülerin durumu araştırılmıştır. Köprülerdeki arazların bulunması için gerekli araştırma metodları tarif edilmiştir. Köprülerin durum değerlendirmesi ve çözümlenmesi için bilgi sistemi geliştirilmiş ve bu sistem Microsoft Visual Basic programlama dili ile yazılmış bir programla desteklenmiş ve bu program da Microsoft Access veritabanı programı ile ilintilendirilmiştir. Bu program vasıtasıyla elde edilen analiz sonuçları onarım/rehabilitasyon programlarının hazırlanmasında bir altyapı olacaktır. Türkiye'de bu konuda yeterli çalışmalar yapılmaz ve gerekli önlemler zamanında alınmazsa, önümüzdeki yıllarda köprülerle ilgili bu tür sorunlarla yüzyüze gelineceği aşikardır. Dolayısıyla köprülerin yapısal durumlarının sürekli gözlenerek köprü bakım/rehabilitasyon masterplanlannın acilen yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Bilgi Sistemler, Durum Değerlendirme, Çözümleme, Altyapı Sistemleri, Köprü, Araz, Veritabanı, Bilgisayar Programı vı tC YÜKSEÎtÖĞRn İM KÜRflUJ DOKÛMAMASVON USSMSM
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFORMATION SYSTEMS FOR CONDITION ASSESSMENT AND EVALUATION OF BRIDGE STRUCTURES IN TURKEY CILIZ, Mustafa MS Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Can BALKAYA March 2000, 148 Pages The success and progress of human society depend on physical infrastructure for distributing resources and essential services to the public. The quality and efficiency of this infrastructure affect the quality of life, the health of the social system and the continuity of economic and business activity. A nation's economic strength is reflected in its infrastructure assets. One of the most important of these assets is the transportation system. The vitality of a nation's economy depends to a great extent on the capacity, efficiency, and overall condition of its transportation systems. Over the years, especially in developed countries, these systems have expanded rapidly to meet the ever-growing demands for moving people and goods and in this system the bridges play an important role as connectors. IllFor the last three decades, many problems were encountered about the bridges under service all around the world. Lots of studies and researches have been done and still continuing on the problems encountered in the bridges and effective and feasible solution techniques are searched. These improvements or repairing tasks are really expensive if enough precautions were not taken at the correct time. In this study, description of the conditional state of concrete bridges in Turkey is presented. The inspection methods for searching the defects of the bridges are described. An Information System for the condition assessment and evaluation of the bridge structures is developed and, supported by a computer program written in Microsoft Visual Basic and linked with Microsoft Access Database. A basis is formed for the repair/rehabilitation programs. In Turkey, it is a fact that, such kinds of problems will recur in the future, if enough studies are not done and necessary precautions are not taken. Therefore, bridge repair/rehabilitation masterplans should be prepared immediately by continuously monitoring the conditional state of our bridge assets.