Urban design in eartquake prone settlements
Deprem riski olan yerleşimlerde kentsel tasarım
- Tez No: 93216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: deprem, kentsel yapı, kütle-mekan, form-mekan, mekan ve dolaşım, tasarım kriterleri VI, earthquake, physical structure, layout, form, function, design criteria IV IC, YÜKSEKÖ?RETİM KURULU
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz DEPREM RİSKİ OLAN YERLEŞİMLERDE KENTSEL TASARIM CANARAN, Cansu Y.Lisans Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Adnan Baıias Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Eylül, 2000, 152 sayfa Bu tez,“deprem güvenliği”ve“kentsel tasarım”konularım dikkate almaktadır. Kentsel tasarım disiplinin bakış açısıyla deprem güvenliği konularım ve bunların kentsel çevreye olan etkilerini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, bu çalışmanın amacı kentsel yapıya ve onu oluşturan elemanlara ilişkin tartışmalara, deprem penceresinden yeni bir perspektif getirmektir. Bu çalışma boyunca kentsel mekan ve kentsel mekanı oluşturan elemanların deprem güvenliği konularıyla olan etkileşimleri tartışılacaktır. Deprem ile form, işleyiş ve mekansal özellikler arasındaki ilişkiler makro, mezo ve mikro ölçeklerde incelenecektir. Ayrıca kütle-mekan, form-mekan ve mekan-dolaşım ilişkileri belirli tasarım kriterlerinin ışığında deprem güvenliği konuları dikkate alınarak analiz edilecektir. Sonuç olarak bu çalışma deprem güvenliği konularının kentsel tasarım sürecine ayrı bir katman olarak katılması gerektiğini iddia etmektedir. Deprem güvenliğineilişkin konular diğer tasarım kriterleri veya yaklaşımlarıyla çakışabilir ya da örtüşebilir. Fakat deprem riski bulunan yerleşimlerde deprem güvenliği gözardı edilemez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN DESIGN IN EARTHQUAKE PRONE SETTLEMENTS CANARAN, Cansu M.S. in Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assist. Prof. Dr. Adnan Barlas Co-Supervisor: Assoc Prof. Dr. Baykan Gfinay September, 2000, 152 pages This thesis considers“earthquake safety”and“urban design”. It highlights earthquake safety issues and their effects on urban environment from the point of view of urban design discipline. Within this framework, the purpose of this thesis is to bring a discussion about looking at physical structure through a new perspective, with critical eye toward earthquakes. Throughout this thesis, elements of physical structure, and forms of urban spaces, and how they contribute to earthquake safety issues are going to be discussed. The relation between earthquake and city layout-form and functioning is going to be put forward under macro, meso and micro scale. Space and mass, form and space and space and movement relations are going to be analyzed, through the intervention of certain design criteria, reconsidering earthquake safety issues. As a consequence this study claims that earthquake safety issues must be considered as another layer of concerns in urban design. These concerns may conflict or overlap with other issues of urban design but their consideration is messential in earthquake prone settlements. Moreover, since earthquakes cause lots of damage on elements of physical structure, urban design should be approached so as to consider any minute detail about earthquakes and their patterns of destruction.