Chemical and electrochemical polymerization of halogenated anilines
Halojenlenmiş anilinlerin kimyasal ve elekrokimyasal polimerleşmesi
- Tez No: 93214
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET M. ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anilin Türevleri, Kimyasal Polimerleşme, Elektrokimyasal Polimerleşme, Dönüşümlü Voltamogram vı, Aniline Derivatives, Chemical Polymerization, Electrochemical Polymerization, Cyclic Voltammetry IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz HALO JENLENMIS ANİLİNLERİN KİMYASAL VE ELEKTROKİMYASAL POLİMERLEŞMESİ Cihaner, Atilla Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. Önal Haziran 2000, 80 sayfa 2, 3 ve 4 gibi farklı pozisyonlarda flor, klor ve brom atomlarından biri bulunan poli(haloanilinler) kimyasal ve elektrokimyasal yöntemlerle sentezlendi ve halka üzerinde bulunan halojenlerin polimerleşmeye etkisi araştırıldı. Monomerlerin kimyasal polimerleşmeleri asidik ortamda amonyum peroksidisulfat ve potasyumdikromat ile ayn ayrı yapıldı. Elektrokimyasal polimerleşmeleri ise asetonitriLsu karışımı (1:1 v:v) içerisinde oda sıcaklığında NaClC>4 destek elektroliti kullanılarak yapıldı. Elektrokimyasal sentezlerden önce monomerlerin yükseltgenme-indirgenme davranımlan dönüşümlü voltamogram tekniği ile asidik ve organik ortamlarda araştırıldı. Kimyasal ve elektrokimyasal yöntemle sentezlenen polimerlerin karakterizasyonu FT-IR, *H ve 19F-NMR, UV-VIS, DSC ve TGA teknikleri ile yapıldı.Polimerleşme mekanizmaları ESR ve UV-VIS spektroskopik yöntemler kullanılarak incelendi. Polimerleşme sırasında gözlenen ESR sinyali radikalik bir ara basamağın varlığını gösterdi. Ayrıca farklı halojenlerin elde edilen polimerlerin iletkenlik ve yapı özelliklerini nasıl etkilediği katkılandırma mekanizmaları ile beraber ESR ve UV- VIS spectroskopik yöntemleri ile araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMICAL AND ELECTROCHEMICAL POLYMERIZATION OF HALOGENATED ANILINES Cihaner, Atilla M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ahmet M. Önal June 2000, 80 pages Poly(haloanilines) with fluorine, chlorine or bromine atoms in various positions, e.g., 2-; 3-; 4-, were synthesized by chemical and electrochemical polymerization and their effects on the polymerization of aniline were investigated. Chemical synthesis of poly(haloanilines) was carried out in aqueous acidic medium containing ammonium peroxydisulfate and potassium dichromate, separately. On the other hand, electrochemical polymerization of haloanilines was carried out in acetonitrile: water mixture (1:1 v:v) at room temperature by using NaC104 as the supporting electrolyte. Prior to electrochemical syntheses, the oxidation-reduction behavior of haloanilines was investigated by cyclic voltammetry both in aqueous acidic and organic media. inChemically and electrochemically synthesized polymers were characterized by means of FT-IR, 'H- and 19F-NMR, UV-VIS, DSC and TGA. Polymerization mechanism of haloanilines was studied by in situ ESR and UV-VIS spectroscopic methods. During the electroinitiated polymerization of 4- fluoroaniline, a single broad ESR signal was generated and no hyperfine splitting was observed, indicating presence of a radicalic intermediate during electrolysis. The effect of the halogen atoms on the electrical and the structural properties of the resulting polymer, as well as, the doping mechanism was also investigated by FT-IR, ESR and UV-VIS spectroscopic methods.