Çocukluk çağı başlangıçlı Takayasu arteritlerinin romatolojik ve kardiyolojik değerlendirilmesi
Rheumatologic and cardiologic evaluation of childhood-onset Takayasu arteritis
  1. Tez No: 932153
  2. Yazar: BERKCAN HASAN DİLAVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN HAKAN AYKAN, PROF. DR. SEZA ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik, Takayasu, arterit, strain, arteriyel sertlik, Pediatric, Takayasu, arteritis, strain, arterial stiffness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Takayasu arteriti (TA), aort ve ana dallarını, koroner ve pulmoner arterleri etkileyen kronik, granülomatöz bir büyük damar vaskülitidir. Çocukluk çağı başlangıçlı TA, erişkin başlangıçlı formuna göre daha agresif seyredebilir ve erken tanı konulmadığında ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilir. Bu çalışmada, çocukluk çağı başlangıçlı TA hastalarının romatolojik ve kardiyolojik özellikleri incelenerek, hastalığın klinik seyri, vasküler tutulum tipleri ve kardiyak fonksiyonlar üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, Ankara 2008 Kriterleri'ne göre 18 yaşından önce tanı almış, çocuk romatoloji ve kardiyoloji polikliniklerinde takip edilmiş hastaların klinik, laboratuvar, kardiyak ve vasküler parametreleri incelenmiştir. Hastaların vasküler tutulum tipleri ile klinik özellikleri karşılaştırılmıştır. Hastalığın prognozunu etkileyen klinik ve kardiyovasküler özellikler araştırılmıştır. Sonuçlar, erken başlangıçlı Takayasu arteriti hastalarında uzun süreli aortik damar tutulumunun sol ventrikül üzerinde belirgin etkiler yarattığını göstermektedir. Erken başlangıçlı hastaların kardiyak sorunlarının sıklığı ve şiddeti genel olarak artmış olarak saptandı. Subklinik kardiyak disfonksiyonun erken tespiti açısından strain ölçümlerinin, geleneksel ekokardiyografiye göre daha duyarlı olduğu gözlemlenmiştir. Strain ölçümleri hastaların önemli bir kısmında sol ventrikül fonksiyonlarında subklinik disfonksiyon olduğunu göstermiştir; bu da TA hastalarının rutin takibinde bu yöntemin kullanılmasının önemini göstermektedir. Bu çalışma, çocukluk çağı başlangıçlı TA hastalarında kardiyak tutulumun morbidite ve mortalite açısından kritik olduğunu ortaya koymaktadır. Hastaların erken tanı alması ve kardiyovasküler komplikasyonların rutin takip edilmesi, uzun vadeli prognoz üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Strain ekokardiyografi ve arteriyel sertlik ölçümlerinin erken dönem tanı ve takip süreçlerine entegrasyonu, klinik yönetimi iyileştirebilir ve hastalığın seyrini daha iyi öngörmeye yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Takayasu arteritis (TA) is a chronic, granulomatous large-vessel vasculitis that affects the aorta and its major branches, as well as the coronary and pulmonary arteries. Childhood-onset TA may have a more aggressive course compared to its adult-onset form and can lead to severe cardiovascular complications if not diagnosed early. This study aimed to evaluate the rheumatological and cardiological characteristics of childhood-onset TA patients, examining the clinical course of the disease, vascular involvement patterns, and their effects on cardiac function. In this study, clinical, laboratory, cardiac and vascular parameters of patients diagnosed before the age of 18 according to the Ankara 2008 Criteria and followed in pediatric rheumatology and cardiology outpatient clinics were analyzed. The vascular involvement patterns of the patients were compared with their clinical characteristics. Clinical and cardiovascular factors affecting disease prognosis were investigated. The results demonstrated that long-term aortic involvement in childhood-onset TA patients has significant effects on the left ventricle. The frequency and severity of cardiac complications were significantly increased in early-onset cases. Strain measurements were observed to be more sensitive than conventional echocardiography in the early detection of subclinical cardiac dysfunction. Strain echocardiographic assessments revealed subclinical left ventricular dysfunction in a significant proportion of patients, emphasizing the importance of incorporating this method into routine follow-up in TA patients. This study highlights that cardiac involvement is critical for morbidity and mortality in childhood-onset TA patients. Early diagnosis and routine monitoring of cardiovascular complications play a key role in long-term prognosis. Integrating strain echocardiography and arterial stiffness measurements into early diagnosis and monitoring processes may improve clinical management and help better predict disease progression.