Orak hücre anemili olgularda miRNA-29C-3P, miRNA-451A ekspresyon düzeylerinin akut ve kronik komplikasyonlar ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the correlation between the expression levels of miRNA-29C-3P, miRNA-451A wi̇th acute and chronic complications in sickle cell anemia cases
  1. Tez No: 932152
  2. Yazar: VEDAT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP NACİ TİFTİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroksiüre, Komplikasyonlar, miRNA, Orak hücreli anemi, Hydroxyurea, Complications, miRNA, Sickle cell anemia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Orak hücreli anemi, otozomal resesif geçişli kronik anemi ile giden ve çeşitli organlarda geriye dönüşümsüz hasarlar bırakabilen bir hastalıktır. MiRNA'lar hedef mRNA'ları üzerinden organizmada birçok fizyolojik süreçte rol alır ve anormal ekspresyonları çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu çalışma ile orak hücre anemili hastaların, yaşadığı komplikasyonlar ve kullandıkları tedavi yöntemleri ile miRNA-29c-3p ve miRNA-451a ilişkisine bakılmıştır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 15.02.2024- 01.10.2024 tarihleri arasında, akut komplikasyon ile başvuran 17 hasta, kronik komplikasyon (stabil dönem) ile başvuran 17 hasta ve 15 kişi kontrol grubunda olacak şekilde çalışmaya alınmıştır. Akut komplikasyon ile başvuran hastaların miRNA-29c-3p medyan değeri, 1. ayda kontrolde bakılan miRNA-29c-3p medyan değerine göre anlamlı daha yüksek bulunmuştur(p=0,002). Kronik komplikasyonlar ile başvuran hasta grubunda, gecikmiş puberte öyküsü olmayan (p=0,021), otosplenektomi öyküsü olmayan (p=0,015) ve kardiyak komplikasyon öyküsü olmayan (p=0,032) bireylerin miRNA-29c-3p düzeyleri ilgili komplikasyonlar olanlara göre anlamlı daha yüksek bulunmuştur. Kronik komplikasyon ile başvuran hastaların, hidroksiüre kullanımı ile miRNA-29c-3p düzeyleri ile arasında istatistiksel olarak anlamlı, doğrusal, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki vardır (p=0,008; r=0,658). Kardiyak komplikasyon öyküsü olmayan ve otosplenektomi öyküsü olmayan hastalarda, kronik komplikasyonlar ile başvuran hastaların miRNA-29c3p düzeyleri akut komplikasyonlar ile başvuran hastalara göre anlamlı daha yüksek bulunmuştur (p=0,033; p=0,022). Akut komplikasyon ile başvuran hasta grubunda, hemolitik kriz öyküsü olmayan bireylerin ve gecikmiş puberte öyküsü olmayan bireylerin, olanlara göre miRNA-451a düzeyleri anlamlı daha yüksek bulunmuştur (p=0,006; p=0,015). Kronik komplikasyonlar ile başvuran hasta grubunda, enfeksiyon öyküsü olmayan (p=0,025), aseptik nekroz öyküsü olmayan (p=0,033) ve kardiyak komplikasyon öyküsü olmayan (p=0,032) bireylerin miRNA-451a düzeyleri ilgili komplikasyonlar olanlara göre anlamlı daha yüksek bulunmuştur. Kronik komplikasyon ile başvuran hastaların, hidroksiüre kullanımı ile miRNA-451a düzeyleri ile arasında istatistiksel olarak anlamlı, doğrusal, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki vardır (p=0,008; r=0,652). 6 Sonuç olarak miRNA-29c-3p ve miRNA-451a hastalığın çeşitli kronik ve akut komplikasyonlarında stres, kriz ve inflamasyona karşı vücudu koruyor olabilir. Hidroksiürenin epigenetik etki mekanizmalarından bir yolun da miRNA29c-3p ve miRNA-451a aracılığıyla geliştiği düşünülebilir. MiRNA-29c-3p ve miRNA-451a'nın orak hücre anemisi ile ilişkisini, patofizyolojiye ve prognoz üzerine etkilerini ortaya koyacak çok merkezli, daha çok hasta katılımı ile gerçekleşecek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the correlation between the expression levels of miRNA-29C-3P , miRNA-451A with acute and chronic complications in sickle cell anemia cases Sickle cell anemia is a chronic, autosomal recessive condition that can cause irreparable organ damage. MiRNAs play a role in many physiological processes in the organism through their target mRNAs, and their abnormal expression can cause various diseases. This study evaluated the correlation between miRNA-29c-3p and miRNA-451a and the complications that sickle cell anemia patients experienced, as well as the treatments they had. The study included 17 patients who applied to Mersin University Medical Faculty Hospital with acute complications between 15.02.2024 and 01.10.2024, 17 patients with chronic complications (stable period), and 15 participants as a control group. Patients who applied with acute complications had a median miRNA-29c3p value that was considerably higher than the median miRNA-29c-3p value at the one-month follow-up (p=0.002). Individuals without a history of delayed puberty (p=0.021), autosplenectomy (p=0.015), or cardiac complications (p=0.032) had significantly higher miRNA-29c-3p levels than those with these complications within the patient group presenting with chronic complications. There was a statistically significant, linear, positive and moderate correlation between hydroxyurea use and miRNA-29c-3p levels of patients presenting with chronic complications (p=0.008; r=0.658). Patients who had no history of cardiac complications or autosplenectomy presenting with chronic complications had significantly higher miRNA-29c-3p levels than those presenting with acute complications (p=0.033; p=0.022). Within the patient group presenting with acute complications, individuals who did not have a history of hemolytic crises or delayed puberty had significantly higher miRNA-451a levels than those who did (p=0.006; p=0.015). In the patient group presenting with chronic complications, miRNA-451a levels were found to be significantly higher in individuals without a history of infection (p=0.025), aseptic necrosis (p=0.033), and cardiac complications (p=0.032) than those who had these complications. There is a statistically significant, linear, positive, and moderate correlation between 8 hydroxyurea use and miRNA-451a levels in individuals with chronic complications (p = 0.008; r = 0.652). In conclusion, miRNA-29c-3p and miRNA-451a may protect the body against stress, crisis and inflammation in various chronic and acute complications of the disease.. One of the epigenetic effect mechanisms of hydroxyurea is hypothesized to be induced by miRNA-29c-3p and miRNA-451a. Multicenter studies with a larger patient population are required to determine the association between miRNA-29c-3p and miRNA-451a and sickle cell anemia, as well as the effect those have on pathogenesis and prognosis.