Yetişkinlerde sosyal görünüş kaygısı veolumsuz değerlendirilme korkusuarasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between social appearance anxiety and fear of negative evaluation in adults
  1. Tez No: 932210
  2. Yazar: ŞERİFE ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MANOLYA ÇALIŞIR ÖZKISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Olumsuz Değerlendirilme Korkusu, Öz Şefkat, Öz anlayış, Öz duyarlık, Sosyal Görünüş Kaygısı, Anxiety, Fear of Negative Evaluation, Self Compassion Social Appearance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilgili kuramsal çerçeveden hareketle; sosyal görünüş kaygısı ve olumsuz değerlendirilme korkusu olan bireylerin yaşadıkları güçlükleri, öz şefkatin bileşenleri ile gelişimsel bir düzlemde incelemektedir. Kişilik özelliği olarak öz şefkati yüksek olan veya davranış olarak öz şefkati uyarılmış olan kişilerin öz şefkatin uyarılmış veya düşük kişilere kıyasla sosyal görünüş kaygısı ve olumsuz değerlendirilme korkusunun yarattığı olumsuz durumlar için olumlu etkisi olması beklenmiştir. Bu amaçla yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygısı, olumsuz değerlendirilme korkusu ve öz şefkat düzeyleri cinsiyet, yaş, gelir durumu, psikiyatrik tanı, düzenli ilaç kullanımı ve öz şefkat eğitimi açısından incelenmiştir. Çalışma grubu KKTC'de yaşayan yetişkin 389 (116 Kadın, 272 Erkek) kişiden oluşmaktadır. Yetişkin bireylerden veri toplanması için“Sosyal Görünüş Ölçeği”,“Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği Kısa Formu”ve“Öz Duyarlık Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi; T-testi, Tek Yönlü Varyans (ANOVA) testi, Pearson Korelasyon analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon analizi ve Aracı Değişken analizi için Process eklentisi kullanılmıştır. Analizler sonucunda sosyal görünüş kaygısı ve öz şefkat düzeyi arasında anlamlı ve negatif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda olumsuz değerlendirilme korkusu ve öz şefkat arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ek olarak sosyal görünüş kaygısı ve olumsuz değerlendirilme korkusu arasında ilişki olduğu ve öz şefkatin iki değişken üzerinde aracı rolü olduğu bulunmuştur. Araştırma bulguları alanyazın kapsamında tartışılmış, araştırmacı ve uygulamacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study that to analyze with principles of self compassion on developmental framework about difficulties encountered by individuals who has social appearance anxiety and fear of negative evaluation. In this purpose, Social appearance anxiety, fear of negative evaluation and self- compassion levels of adults were examined in terms of gender, age, income status, psychiatric diagnosis, regular drug use and self-compassion education. Study group have been consisted of 388 adults individuals (116women and 272 men) who live in Northern Cyrpus Turkish Republic. In order to collect datas by adults,“Social Appearance Anxiety Scale”,“Fear of Negative Evaluation Scale”and“Self- Compassion Scale”and "Personal Information Forms'' have been used. Analysis of research data; Independent T-Test, One Way ANOVA, Pearson Correlation Analysis, Linear Regression Analysis and for Mediation Analysis, Process annex have been used. As a result of the analysis, an indication has been found that there is a significant inverse corelation between social appearance anxiety and self-compassion level. Additionally, an indications has been found that there is a significant inverse corelation between fear of negative evaluation and self-compassion level. Also, relations between fear of negative evaluation and social apperance anxiety has been found, and self compassion has a mediating role between both variances. The findings have been discussed in the light of new literatüre, and suggestions for new studies have been made.