İnflamatuar barsak hastalığı olan hastalarda hava yolu etkileniminin değerlendirilmesi
Assessment of airway involvement in patients with inflammatory bowel disease
- Tez No: 932225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDİYE GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar barsak hastalıkları, solunum fonksiyon testi, impuls osilometri, Inflammatory bowel disease, pulmonary function test, impulse oscillometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) gibi inflamatuar barsak hastalıkları (İBH), yalnızca gastrointestinal sistemi değil, sistemik organları da etkileyebilen kronik hastalıklardır. Bu çalışmanın amacı, İBH'li bireylerde spirometri ve impuls osilometri (İOS) kullanılarak subklinik hava yolu etkileniminin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yürütülen çalışmaya 18–65 yaş arasında, bilinen hava yolu hastalığı olmayan 126 İBH hastası (82 CH, 44 ÜK) ve 28 sağlıklı kontrol bireyi dahil edildi. Tüm katılımcılara önce İOS, ardından spirometri uygulandı. Maksimal orta ekspiratuar akım (MMEF) değerinin %65'in altında olması küçük hava yolu hastalığı (KHYH) kriteri olarak kabul edildi. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet ve VKİ açısından benzerdi. Sigara öyküsü ve COVID-19 geçirme oranı hasta grubunda daha yüksekti. Hastaların %38'i aktif fazdaydı. KHYH, İBH grubunda kontrole göre anlamlı olarak daha sık görüldü (p = 0,006); CH grubunda ÜK'ye göre daha fazlaydı (p = 0,032). Aktif CH hastalarında MMEF 25–75 (ml) anlamlı düşük bulundu. İOS verilerinde R5, R5–R20, Fres ve AX gibi parametreler KHYH olan hastalarda belirgin yüksek saptandı. Sonuç: İBH'de özellikle CH hastalarında ve aktif fazda KHYH sıklığı artmıştır. Spirometri ve İOS'un birlikte kullanımı, hava yolu etkileniminin erken tanısında tamamlayıcı bir yaklaşım sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD) are chronic inflammatory bowel diseases (IBD) that can affect not only the gastrointestinal system but also systemic organs. The aim of this study is to evaluate subclinical airway involvement in individuals with IBD using spirometry and impulse oscillometry (IOS). Materials and Methods: This study included 126 IBD patients (82 with CD, 44 with UC) and 28 healthy controls aged 18–65, all without a known diagnosis of airway disease. Participants underwent IOS followed by spirometry. A maximal mid-expiratory flow (MMEF) value below 65% was used to define small airway disease (SAD), and IOS parameters were comparatively evaluated. Results: The groups were similar in age, sex, and body mass index. Smoking history, passive exposure, family history of airway disease, and previous COVID-19 were more common in the patient group. Of the IBD patients, 38% were in the active phase. SAD was significantly more frequent in IBD patients than in controls (p = 0.006) and was higher in CD compared to UC (p = 0.032). In active CD, MMEF 25–75 (ml) was significantly lower than in controls. IOS parameters (R5, R5–R20, Fres, AX) were significantly elevated in patients with SAD. Conclusion: SAD is more common in IBD, particularly in CD and during active disease. Spirometry and IOS used together may offer a complementary and effective approach for detecting early airway involvement in IBD.