6 Şubat 2023 Depremi Sonrası Yaşam Koşullarının Hastaların Periodontal Sağlığına Etkisinin Değerlendirilmesi
6 Evaluation of the Effect of Living Conditions on the Periodontal Health of Patients After the February 2023 Earthquake
- Tez No: 932226
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇALIŞIR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: deprem, yaşam koşulları, periodontal hastalık, periodontal risk faktörleri
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
6 Şubat 2023 Depremi Sonrası Yaşam Koşullarının Hastaların Periodontal Sağlığına Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Deprem, ciddi maddi ve manevi yıkımlara sebebiyet veren, deprem kuşağında olamamız hasebiyle sıkça maruz kaldığımız doğal afettir. Deprem felaketinden sonra yaşanılan yıkım ve sosyal kayıpların yanısıra, kişilerin konfor alanlarının bozulması ve tüm bu olayların etkisiyle oluşan stresin etkisiyle genel sağlığın ve diş eti sağlığının olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Periodontal hastalıklar, mikrobiyal dental plağın etkisiyle oluşan multifaktöriyel, enflamatuar hastalıklardır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrası Adıyaman ili de derin yaralar almıştır. Bozulan yaşam koşullarının periodontal sağlığa etkisini ortaya koyarak, depremzede vatandaşaların ihtiyaçlarına dikkat çekmek ve gerekli adımların atılması adına farkındalık oluşturmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: : Çalışmamız Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kliniğine 6 şubat 2023 depremi öncesi iki hafta öncesi(23.01.2023-03.02.2023) tarihleri arasında başvuran, kayıtları tutulmuş ve tedavisi başlanmış, 18 yaş üstü 114 hasta üzerinde yapılmıştır. Seçmiş olduğumuz bu hastaların periodontal incelemesi için gingival indeks(Gİ), plak indeksi(Pİ), sondlanabilen cep derinliği(SCD) ve klinik ataşman kaybı(KAK) ölçümleri yapılmıştır ve kaydedilmiştir. Buna ek olarak hastalardan, hastaları sosyodemografik durumunu, deprem öncesi ve deprem sonrası hijyen alışkanlıklarını ve aynı şekilde deprem öncesi ve deprem sonrası dişeti şikayetlerini sorgulayan oluşturmuş olduğumuz anketi doldurmaları istendi. Elde edilen verilerin istatiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların periodontal sağlığın durumunu gösteren gingival indeks(Gİ), plak indeksi(Pİ), sondlanabilen cep derinliği(SCD) ve klinik ataşman kaybı(KAK) değerlerinin deprem sonrası deprem öncesine nazaran anlamlı ölçüde artığı görüldü. Deprem sonrası evde ve konteynerde yaşam kıyaslandığında periodontal sağlık indekslerinde anlamlı bir farklılık görülmedi. Sonuç: Çalışmamıza göre 6 Şubat 2023 depremi sonrası yaşam koşulları katılımcıların periodontal sağlığını kötü yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
6 Evaluation of the Effect of Living Conditions on the Periodontal Health of Patients After the February 2023 Earthquake Objective: Earthquakes, being natural disasters to which we are frequently exposed due to being located in earthquake-prone regions, cause significant material and spiritual destruction. In addition to the devastation and social losses experienced after an earthquake disaster, it is inevitable that the disruption of individuals' comfort zones and the stress resulting from all these events will have a negative impact on overall health and periodontal health. Periodontal diseases are multifactorial inflammatory diseases caused by the effect of microbial dental plaque. Following the February 6, 2023 earthquake in Kahramanmaraş, Adıyaman province also suffered deeply. By highlighting the impact of disrupted living conditions on periodontal health, we aimed to draw attention to the needs of earthquake victims and create awareness to take necessary steps Material And Method: Our study was conducted on 114 patients aged 18 and over who applied to the Periodontology Clinic of Adıyaman University Faculty of Dentistry in the two weeks prior to the February 6 2023 earthquake (January 23, 2023 - February 3, 2023), whose records were kept and treatment was initiated. Gingival Index (GI), Plaque Index (PI), Probing Pocket Depth (PPD) and Clinical Attachment Loss (CAL) measurements were performed and recorded for periodontal examination of these selected patients. In addition patients were asked to fill out a questionnaire we created to inquire about their sociodemographic status, hygiene habits before and after the earthquake as well as gingival complaints before and after the earthquake. Statistical analysis of the obtained data was performed. Results: It was observed that the values of Gingival Index (GI), Plaque Index (PI), Probing Pocket Depth (PPD), and Clinical Attachment Loss (CAL), which indicate the periodontal health status of the patients participating in our study, increased significantly after the earthquake compared to before the earthquake. There was no significant difference in periodontal health indices when comparing living conditions at home and in containers after the earthquake. Conclusion: According to our study, living conditions after the February 6, 2023 earthquake adversely affected the periodontal health of the participants.