Doğrudan güneş gören yaprak alanı farklılıkları (DGYA) ile dönemsel toprak ve yaprak su potansiyelleri esas alınarak yapılan sulamaların merlot üzüm çeşidinde bazı fitokimyasallar üzerine etkileri
The effects of irrigation based on direct sun leaf areadifferences (DGYA) and periodic soil and leaf water potentialson some phytochemicals in merlot grape variety
- Tez No: 932249
- Danışmanlar: PROF. DR. ELMAN BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Merlot, Sulama stratejisi, Üzüm kalite, Sulama, Fitokimyasallar, Merlot, Irrigation strategy, Grape quality, Irrigation, Phytochemicals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Araştırma, 2023 ve 2024 yıllarında, Tekirdağ'da, 230 m rakımda, Nova Şarap Üretimi San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne ait bağlarda Merlot/SO4 aşı kombinasyonuna sahip 20 yaşlı asmalarla yürütülmüştür. Bağın dikim sıklığı 2.5x1m olup, asmalara çift kollu kordon terbiye şekli verilmiştir. Parselde doğrudan güneş gören yaprak alanı farklılıkları ile dönemsel toprak ve yaprak su potansiyelleri esas alınarak yapılan sulamaların, fitokimyasallar üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bölünmüş Parseller Deneme Deseni'nde 108 asma kullanılmıştır. Her parsel bir sulama konusunu [Kontrol (Sulamasız), Yaprak Su Potansiyeli (YSP), Toprak Su Potansiyeli (TSP), Toprak ve Yaprak Su Potansiyeli (YSP+TSP) dikkate alınarak sulanmıştır. Alt parselleri de doğrudan güneş gören yaprak alanı farklılıkları (DGYA 1, DGYA 2 ve DGYA 3) oluşturmuştur. Toprak su potansiyeli değerleri 30cm ve 60cm derinlikteki tansiyometre ile kontrol edilmiştir. Scholander basınç odası ile Ψşö ve Ψgo ölçülmüştür. YSP belirgin sonuç verdiği gözlense de çiy olan durumlarda Ψşö ölçümlerinin yanıltıcı olduğu, TSP'nin dikkate alınarak olması gereken YSP değerinin kontrol edilmesi, Ψgo dikkate alınması gerektiği gözlenmiştir. DGYA'nın sürgün-dal, verim, salkım, tane, şıra özellikleri ve olgunluk indislerinde farklılık oluşturduğu ve DGYA artışıyla resveratrol, epikateşin, sirinjik ve vanilik asit artışları gözlenmiştir. Ayrıca YSP ve TSP-YSP bağlı olarak gerçekleştirilen sulamaların olumlu etkide bulunduğu kaydedilmiştir. YSP'nin -0,6 MPa'ın altında ve TSP'nin 50cbar'ın üstünde olmadığı sulamalar verim ve kalite bileşenleri açısından olumludur. Sonuç olarak, sulama stratejilerinin belirlenmesi esnasında YSP veya YSP-TSP değerleri birbirine paralel olarak takip edilerek hareket edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in 2023 and 2024 in the vineyards of Nova Şarap Industry and Trade Ltd. Co., located in Tekirdağ at an altitude of 230 m, using 20-year-old vines of the Merlot/SO4 graft combination. The vineyard has a planting density of 2.5x1m, and the vines are trained in a double-arm cordon system. The aim was to determine the effects of irrigation, based on differences in directly sun-exposed leaf area and seasonal soil and leaf water potentials, on phytochemicals. A total of 108 vines were used in a Split-Plot Experimental Design. Each plot was irrigated based on one of the following treatments: Control (Non-Irrigated), Leaf Water Potential (LWP), Soil Water Potential (SWP), and a combination of Soil and Leaf Water Potential (LWP+SWP). The sub-plots were formed based on variations in directly sun-exposed leaf area (SLA 1, SLA 2, and SLA 3). Soil water potential values were monitored using a tensiometer at depths of 30 cm and 60 cm. Measurements of Ψpd and Ψmd were taken using a Scholander pressure chamber. Although LWP provided significant results, it was observed that Ψpd measurements could be misleading under dewy conditions. Therefore, the required LWP values should be verified considering SWP, and Ψmd should also be taken into account. SLA was found to influence shoot-branch growth, yield, cluster, berry, must characteristics, and maturity indices, with increased SLA leading to higher levels of resveratrol, epicatechin, syringic acid, and vanillic acid. Additionally, irrigation based on LWP and SWP-LWP was found to have positive effects. Irrigations where LWP did not fall below -0.6 MPa and SWP did not exceed 50 cbar were beneficial in terms of yield and quality components. In conclusion, during the determination of irrigation strategies, LWP or parallel monitoring of LWP-SWP values should be considered.