Studies on the infralittoral community of Bodrum-Yassıkaya by visual census
Görsel sayım yöntemiyle Bodrum-Yassıkaya'da infralitoral komünitenin incelenmesi
- Tez No: 93238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C. CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: infralittoral, komünite yapısı, Akdeniz, görsel sayım. vı, infralittoral, community structure, Mediterranean Sea, visual census. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz GÖRSEL SAYEM YÖNTEMİYLE BODRUM-YASSBKAYA'DA İNFRALİTORAL KOMÜNİTENİN İNCELENMESİ ÇELİK, Çağatay Yüksek Lisans, Biyolojik Bilimler Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Can Bilgin Haziran 2000, 80 sayfa Sığ kıyısal deniz komüniteleri Türkiye'de hemen hemen hiç araştırılmamıştır. Bu çalışmada, Bodrum'un 6.5 deniz mili güneyindeki Yassıkaya adasmda epibiyotik yerleşik komünite ve balık toplulukları sualtında görsel örnekleme yoluyla araştırılmıştır. Güneş gören epibiyotik yerleşik komüniteler, üç ayrı derinlikte (2,10,18 m) ve üç ayrı bakıda (güneydoğu, güneybatı, kuzeydoğu) alınan yatay hatlar üzerinde belli aralıklarla 0.25 m2.lik çerçevelerle örneklenmiştir. Fotoğraflardan, rasgele nokta metodunun bir çeşitlemesiyle mümkün olan en düşük taksonomik düzeyde tanımlanmış türlerin yüzde örtüşünü hesaplamakta yararlanılmıştır. Batı bakısı dışındaki tüm örneklemelerde Cystoseira cinsi makroalgler başlandır. Olasılıkla dalga etkisine bağlı olarak, batı bakısı 2 m. derinlikte çıplak v "EC VÖKSEKÖĞRETtefl KUMUM(%10.18) ve yosun örtüsü kaplı (%48.39) alanlar en yüksek değerlerine ulaşırlar; bu istasyon tür kompozisyonu ve sayılan açısından içlerinde en farklısıdır. Batı bakısı 18 m. derinlikte Dasycladus vermicularis baskın makroalgdir (%44.67). Güneydoğu bakısı 18 m. derinlikte istilacı Caulerpa racemosa türü maksimum yayılışına ulaşır (%48.03). Toplam örtüş Posidonia oceanica çayuıyla kaplı kuzey doöu bakısı 18 m. derinlikte en fazladır (%100). Padina pavonica kuzeydoğu bakısı hariç, 10 m. derinlikte en iyi gelişir. Balık topluluğuna, taksonomik olarak Labridae (9 tür), Sparidae (8 tür) ve Serranidae (4 tür) familyaları hakimdir ve geri kalan sekiz türün her bir ayrı bir familyadandır. Sayısal olarak en baskın türler planktivor Chromis chromis ve Spicara meana türleridir. Tür topluluğunda derinliğe bağlı orta derecede, birey sayılarında mevsimlere bağlı çarpıcı farklar (ilkbahar sayımları sonbahar sayımlarının altıda biridir) gözlenmiştir. Dikkatle uygulandığında, bentik canlıların fotoğrafla örneklenmesi ve balıkların görsel sayımı, deniz ekolojisi çalışmalarında yararlı tekniklerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE INFRALITTORAL COMMUNITY OF BODRUM-YASSIKAYA BY VISUAL CENSUS ÇELİK, Çağatay M.Sc, Department of Biological Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can Bilgin June 2000, 80 pages Shallow coastal marine communities are almost never studied in Turkey. In this study, epibiotic sessile communities and fish assemblages were studied by underwater visual sampling at Yassikaya Island which is located 6.5 knots southeast of Bodrum. Epibiotic sessile communities exposed to sunlight were sampled by photographing 0.25 sq.m. quadrats at fixed intervals along horizontal transects at three depth strata (2,10,18 m) and at three different aspects of island (southeast, southwest, northeast). Photographic images were used to quantify percent cover of species, identified to the lowest taxonomic level possible, using a variation of the random dot method. The fish frequencies were estimated using non-destructive underwater visual techniques by censusing along transect strips at depths of 10 m and 20 m. mExcept for western aspects, macroalgae of genus Cystoseira dominated the benthos. At 2 m. depth in western aspects, both bare rock surface coverage (10.18%) and algal mat coverage (48.39%) reached their maximum, probably due to strong wave effects; this site was the most distinct in terms of species composition and abundances. At 18 m. western aspect Dasycladus vermicularis was the dominant macroalgae (44.67%). Maximum extent (%48) of the invasive red algae Caulerpa racemosa was recorded at 18 m. in NE aspects. Total percent cover is highest (100%) at 18 m. (NE aspect) due to the presence of a Posidonia oceanica meadow. Padina pavonica had its maximum development at 10 m depths, except in northeastern aspects. The fish assemblage was taxonomically dominated by Labridae (9 species), Sparidae (8 species), Serranidae (4 species), and another 8 families were represented by only one species each. The assemblage was dominated by the numerically abundant planktivores Chromis chromis and Spicara meana. Moderate depth-related differences in assemblage compositon, and strong seasonal differences in abundances (spring counts six times lower than fall counts) were present. When applied carefully, photographic sampling of bennthic biota and visual censusing offish are found to be useful techniques in marine ecological studies.