Sanat pratiğinde yalnızlaşma ve izolasyon kavramları
The concepts of isolation and isolation in art practice
- Tez No: 932406
- Danışmanlar: DOÇ. ZUHAL BAYSAR BOERESCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Yalnızlık, İzolasyon, Sıkışmışlık, Mekân, Art, Loneliness, Isolation, Stuckness, Space
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yalnızlık ve izolasyon terimleri, tarih boyunca insan var oldukça hayatta yer bulmuştur. İnsan, hissedebilen ve düşünebilen biri olarak yalnızlık durumunu yaşayıp anlamlandırıp sanata dönüştürmüştür. Bu durum, yalnızlık ve izolasyon olgularını ifade edebilme özgürlüğünü ortaya çıkarmıştır. Sanatçılar kendilerini plastik sanatlar, müzik, kavramsal çalışmalar ve ilişkisel sanat ile yalnızlık üzerine kavramlarını dile getirmişlerdir. Bir ifade biçimi olarak sanat, insanlık için her zaman önemli bir yere sahip olmuş ve sanatçılara kendilerini birçok alanda ifade etme olanağı sağlamıştır. Yalnızlık kişinin çevresinden kopuk iç dünyaya odaklanmasını simgeler ve dış dünyadan soyutlanmışlık anlamına gelir. Sanatçı yalnızlıkla yüzleştiği sırada, deneyimlerini sanat eserine aktarır ve yansıtır. Eserlerde yalnızlık kavramı, karanlık izole figürler ve koyu tonlar ile betimlenir. Bu araştırmanın amacı, yalnızlık ve izolasyon kavramlarının toplumsal ilişkiler üzerinde, hayatımızdaki yerini anlamlandırıp nasıl dönüştürülebileceği üzerine tartışılmıştır. Bu kavramların sadece kişide değil mekânda da yalnızlık ve izolasyon duygularıyla karşılaşabileceğimize yoğunlaşılmıştır. Bu iki kavramın sanattaki yansımaları tartışılmıştır. Bu tez çalışmasında yalnızlık ve izolasyonun sanat pratiğindeki yansımaları incelenmiş, bu konuların sanatçılar tarafından nasıl ele alındığını ve izleyiciyle nasıl bir bağ kurduğunu keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, sanatın yalnızlık ve izolasyon gibi karmaşık duyguların anlaşılmasına nasıl katkı sağladığını anlamayı hedeflemektir. Tezin sonunda, ortam odaklı bir sanat çalışmasıyla araştırmanın sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The terms loneliness and isolation have always been present in human life throughout history. As a person who can feel and think, humans have experienced and understood the state of loneliness and transformed it into art. This situation has revealed the freedom to express the concepts of loneliness and isolation. Artists have expressed their concepts on loneliness through plastic arts, music, conceptual works and relational art. Art as a form of expression has always had an important place for humanity and has provided artists with the opportunity to express themselves in many areas. Loneliness symbolizes a person's focus on their inner world, disconnected from their surroundings, and means isolation from the outside world. When an artist faces loneliness, they transfer and reflect their experiences into their artwork. The concept of loneliness is depicted in the works with dark isolated figures and dark tones. The purpose of this research is to discuss how the concepts of loneliness and isolation can be transformed and interpreted in social relations and in our lives. It is focused on the fact that we can encounter feelings of loneliness and isolation not only in people but also in places. The reflections of these two concepts in art are discussed. This thesis examines the reflections of loneliness and isolation in art practice, and aims to discover how these issues are addressed by artists and how they connect with the audience. It also aims to understand how art contributes to the understanding of complex emotions such as loneliness and isolation. At the end of the thesis, the research has been concluded with an art study focused on the environment.