Aynı ticari marka implant frezlerinin açılı ve düzdrillemelerde kemikte meydana getirdikleri sıcaklık değişimlerinin In Vitro olarak incelenmesi
In Vitro investigation of temperature changes in bone caused by the same trade mark drills by angled and straight drillings
  1. Tez No: 932436
  2. Yazar: TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM YANIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, angled implant, drilling, temperature, osseointegration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde dental implant tedavisi, diş kayıplarının tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır ve hem klinik uygulamalarda hem de bilimsel literatürde geniş bir öneme sahiptir. Ancak bu tedavi sürecinde karşılaşılan bazı zorluklar, osseointegrasyon sürecinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. İmplant tedavisinin başarısını artırmak için termal travmanın önlenmesi kritik bir faktördür. Bu noktada, işlem sırasında soğutma uygulamaları, kemik dokusunun korunmasına yardımcı olarak implantın uzun süreli başarısını destekler. Bu çalışmanın amacı, farklı açılarda yapılan implant drilleme işlemlerinin, değişik derinliklerdeki sıcaklık değişimlerine etkisini in vitro olarak incelemektir. Araştırma için taze sığır femur kemiği kullanılmıştır. Frezleme işlemi, bir dakika boyunca sürdürülmüş ve bu süre zarfında kemikteki ısı değişimlerini ölçebilmek amacıyla iki adet 'K tipi termokupl sensör' yerleştirilmiştir. Frez, belirlenen derinliğe ulaştığında, o noktada kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri alınmıştır. Çalışmada, üç ana grup oluşturulmuş ve her bir grupta dört farklı derinlik seçilerek toplamda 120 işlem yapılmıştır. Derinlik ve drilleme açısı arttıkça, oluşan sıcaklık artışının daha belirgin hale geldiği gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler : Dental implant, açılı implant, drilleme, sıcaklık, osseointegrasyon
Özet (Çeviri)
Today, dental implant therapy plays a significant role in the treatment of tooth loss, holding considerable importance both in clinical practice and scientific literature. However, some challenges encountered during the treatment process can negatively affect the osseointegration process. Preventing thermal trauma is a critical factor in increasing the success of implants. In this regard, cooling applications during the procedure help protect the bone tissue and support the long-term success of the implant. The aim of this study is to investigate the temperature changes at different depths during implant drilling performed at various angles, in vitro. Fresh bovine femur bone was used in the study. The drilling procedure was carried out for one minute, and two 'K- type thermocouple sensors' were placed to measure the temperature changes in the bone during this period. Once the drill reached the specified depth, the highest temperature value at that point was recorded. In the study, three main groups were formed, and four different depths were selected for each group, resulting in a total of 120 procedures. It was observed that as the depth and drilling angle increased, the temperature rise became more pronounced.