Sürdürülebilirlik bağlamında dijital dönüşümün lojistik sektörüne etkileri
Effects of digital transformation on logistics sector in the context of sustainability
  1. Tez No: 932454
  2. Yazar: PERVİN KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÜRÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Uluslararası Ticaret, Transportation, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Dijital Dönüşüm, Yeşil Lojistik, Endüstri 4.0, Endüstri 5.0, Covid-19, Sustainability, Digital Transformation, Green Logistics, Industry 4.0, Industry 5.0, Covid-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm, küresel ısınma ve Covid-19 ile daha da önem kazanmıştır. Bu çalışmada, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün lojistik sektörüne sağladığı olası faydalar araştırılmıştır. Bu amaçla, 250 lojistik firmasından 106 çalışanına faktör analizi ve Likert ölçeği ile 22 soruluk bir anket uygulanmıştır. Analizler, ölçeklerin yapı geçerliliği açısından uygun olduğunu ve veri setinin faktör analizine elverişli olduğunu göstermiştir. Sonuçlar,“Dijitalleşme Düzeyi,”“Yeşil Lojistik Uygulamaları”ve“Lojistik Performans”olmak üzere üç faktör ortaya koymuştur. Dijitalleşme düzeyi ile yeşil lojistik uygulamaları arasında pozitif, lojistik performans ile dijitalleşme düzeyi arasında orta düzeyde, diğer faktörler arasında ise güçlü ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgular, lojistik sektöründe dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirmeye yönelik önemli bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainability and digital transformation have become key concepts, especially due to global warming and the Covid-19 pandemic. This study investigates their potential benefits for the logistics sector. A 22-question survey was conducted with 106 employees from 250 logistics firms using factor analysis and a Likert scale. Results confirmed the validity of the scales and suitability for factor analysis. Three factors were identified:“Level of Digitalization,”“Green Logistics Practices,”and“Logistics Performance.”Positive, moderate, and strong relationships were found among these factors. These findings offer valuable insights for advancing sustainability and digital transformation in logistics.