BİLSEM öğretmenlerinin mesleki gelişim ihtiyaçlarının incelenmesi
An examination of the professional development needs of SAC teachers
- Tez No: 932469
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKE EVİN GENCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: BİLSEM, Özel Yeteneklilerin Eğitimi, Mesleki Gelişim, SAC, Education of Gifted and Talented, Teachers' Professional Development
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) özel yetenekli öğrencilere eğitim veren öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gelişimleri ve özellikleri bakımından akranlarından farklılık gösteren özel yetenekli öğrencilerin eğitim ihtiyaçları uygun eğitim programları ve bilgi, kabiliyet, yeterlikler bakımından farklı donanımlara sahip öğretmenler tarafından karşılanabilir. Bu çalışma ile özel yetenekli öğrencilere eğitim veren öğretmenlerin yeterlikleri konusunu gündeme getirmek, bu merkezlerde çalışan öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarını belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırmada BİLSEM öğretmenlerinin mesleki gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi için, temel nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde, amaçlı örnekleme yöntemleri olan ölçüt örneklem ve maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Bu bağlamda katılımcılar BİLSEM öğretmenleri ve akademisyenlerden oluşmaktadır. Katılımcı öğretmenler farklı BİLSEM'lerde görev yapan; BİLSEM'de çalışma süreleri, hizmet yılları, branşları farklı, kadın ve erkek öğretmenlerden oluşurken, katılımcı akademisyenler ise farklı üniversitelerde özel yetenekli öğrencilerin eğitimi üzerine çalışma yapmış akademisyenlerden oluşmaktadır. İncelenen durumun derinlemesine ve bütüncül bir yaklaşımla ortaya konması amacıyla veri kaynaklarında çeşitleme stratejisi uygulanmıştır. Bu kapsamda, konu ile ilgili iki farklı katılımcı grubu ile çalışılmıştır. Veriler, öğretmenlerle gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri ve akademisyenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre BİLSEM öğretmenleri, yenilikçi öğretim yöntemleri ve kişisel gelişim ile ilgili mesleki gelişim faaliyetlerine katılma ihtiyacına odaklanırken, akademisyenler, özel yetenekli öğrencilerin gelişimi ve özelliklerine odaklanılması gerektiğini ifade etmiştir. Bu durum, mesleki gelişim programlarının tasarımında farklı paydaşların bakış açılarının dikkate almanın önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the professional development needs of teachers who educate gifted students in Science and Art Centers (SAC). The educational needs of gifted students, who differ from their peers in terms of their development and characteristics, can be met by teachers who have different equipment in terms of educational programs, knowledge, abilities, and qualifications. This study aims to bring the issue of the competencies of teachers who educate gifted students to the agenda and to determine the professional development needs of teachers working in these centers. In the study, a basic qualitative research approach was used to determine the professional development needs of SAC teachers. In determining the participants, criterion sampling and maximum variation sampling, which are purposeful sampling methods, were used. In this context, the participants consisted of SAC teachers and academics. The participating teachers were selected from different SACs and included both male and female teachers with varying years of experience at SAC, different service durations, and diverse subject areas. The participating academics were experts from different universities who had conducted research on the education of gifted students. To present the examined case in a comprehensive and in-depth manner, a data triangulation strategy was applied. In this scope, two different participant groups were included in the study. Data were collected through focus group interviews with teachers and semi-structured interviews with academics. The collected data were analyzed using the descriptive analysis method. According to the findings of the research, while SAC teachers focus on the need to participate in professional development activities related to innovative teaching methods and personal development, academicians emphasized the importance of focusing on the development and characteristics of gifted students. This highlights the importance of considering the perspectives of different stakeholders in the design of professional development programs.