TÖMER dil öğretim programlarının Avrupa dilleri ortak çerçeve programı becerilerine uygunluğunun değerlendirilmesi: Bartın Üniversitesi TÖMER örneği
Evaluation of the conformity of TÖMER language teaching programmes with the skills of the common European framework of reference for languages: The case of Bartın University TÖMER
- Tez No: 932482
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Avrupa dilleri ortak çerçeve programı, program değerlendirme, yeterlik
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yabancılara Türkçe öğretiminde üniversite düzeyinde genel kabul görmüş bir dil eğitimi programı bulunmamaktadır. Bu sebeple kurumlar, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'nda belirtilen kur seviyeleri ve ilgili seviyelere uygun temel dil becerilerini dayanak alarak kurslarda uyguladıkları dil öğretim programını kendileri hazırlamaktadırlar. Bu çalışmada örneklem olarak alınan Bartın Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi B1 düzeyinde uygulanan dil öğretim programının, öğrencilerin Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'nda belirtilen yeterlikleri kazanmasında ne düzeyde etkili olduğu, buna bağlı olarak programın yeterliği ve varsa geliştirilmesi gereken program bileşenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bartın Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde B1 düzeyi 95 öğrenciden ve aynı kur düzeyinde görev yapan 11 öğretim görevlisinden veri toplanmıştır. Nicel veriler, 27 maddeden oluşan Temel Dil Becerileri Değerlendirme Ölçeği ve 30 maddeden oluşan Kurs Merkezi/ Öğretim Programı Değerlendirme Ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Nitel veriler, öğretmenlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak ve öğrencilere uygulanan ölçeklerin yer aldığı forma 4 açık uçlu soru eklenerek toplanmıştır. Nicel veri analizleri için betimsel istatistik, nitel veri analizleri için de içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, ortak bir program olmamasına rağmen Bartın Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi kurs programının Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı yönergelerine uygun olarak yürütüldüğü belirlenmiştir. Uygulanan programın genel olarak öğrencilerin ihtiyaçlarına hizmet ettiği, öğrencilerin kendilerini bulundukları kur düzeyi becerilerine göre yeterli buldukları ve program, kurs merkezi ve öğreticilere dair bazı zayıf yönlerden bahsedilse de çoğunlukla olumlu görüşe sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak yazma ve konuşma derslerine daha fazla ağırlık verilmesini istedikleri belirlenmiştir. Öğreticilerin görüşleri de öğrenci görüşlerini destekler niteliktedir. Öğreticiler, yazma ve konuşma ders sürelerini yetersiz bulduklarını, ortak program olmadığı için kitaba bağlı işleyiş gerçekleştirdiklerini ve becerileri daha iyi edindirebilme amacıyla kitap dışı etkinlikler yapıldığını belirtmişlerdir. Ayrıca kurs merkezinde dil öğretiminin yanı sıra kültürel unsurlara da önem verildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is no generally accepted language education programme at university level in teaching Turkish to foreigners. For this reason, institutions prepare their own language teaching programmes based on the course levels specified in the Common European Framework of Reference for Languages and the basic language skills appropriate to the relevant levels. In this study, it is aimed to investigate to what extent the language teaching programme implemented at the B1 level of Bartın University Turkish Language Teaching Application and Research Centre, which is taken as a sample, is effective in helping students acquire the competencies specified in the Common European Framework of Reference for Languages, and accordingly, the adequacy of the programme and the programme components that need to be developed, if any. Data were collected from 95 B1 level students and 11 instructors working at the same level at Bartın University Turkish Language Teaching Application and Research Centre. Quantitative data were collected by applying the Basic Language Skills Assessment Scale consisting of 27 items and the Course Centre / Curriculum Evaluation Scale consisting of 30 items. Qualitative data were collected through semi-structured interviews with the teachers and by adding 4 open-ended questions to the form containing the scales applied to the students. Descriptive statistics was used for quantitative data analysis and content analysis was used for qualitative data analysis. As a result of the research, it was determined that although there is no common programme, Bartın University Turkish Language Teaching Application and Research Centre course programme is carried out in accordance with the guidelines of the Common European Framework of Reference for Languages. It was concluded that the implemented programme generally serves the needs of the students, that the students find themselves adequate according to their skills at the level they are at, and that they have mostly positive opinions about the programme, the course centre and the instructors, although some weaknesses were mentioned. In addition, it was determined that they wanted more emphasis on writing and speaking lessons. The views of the instructors also support the views of the students. The instructors stated that they found the writing and speaking lesson durations insufficient, that they carried out book-based activities since there was no common programme, and that out-of-book activities were carried out in order to better acquire skills. In addition to language teaching, cultural elements are also given importance in the course centre. Keywords in English: Common European framework of reference for languages, program evaluation, qualification