Hemifasiyal spazm sebebiyle botulinum toksin uygulanan hastalarda ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anterior segment parameters in patients treated with botulinum toxin due to hemifacial spasm
  1. Tez No: 932502
  2. Yazar: ARDA ALİ ŞAHİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hemifasiyal spazm, botulinum toksin, göz içi basıncı, iridokorneal açı, ön segment, hemifacial spasm, botulinum toxin, intraocular pressure, iridocorneal angle, anterior segment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Hemifasiyal spazmı (HFS) olan hastalarda Botulinum toksin A (BTA) tedavisinin ön segmentte meydana getirdiği değişiklikleri incelemeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmada HFS tanılı 40 hastanın 80 gözü prospektif olarak değerlendirildi. BTA tedavisinden önce, tedaviden 2 hafta ve 4 hafta sonraki muayenelerde göz içi basıncı (GİB), açı açılma mesafesi 500 (AOD 500), açı açılma mesafesi 750 (AOD 750), trabeküler iris alanı 500 (TISA 500), trabeküler iris alanı 750 (TISA 750) ve iridokorneal açı değerleri nazal ve temporal kadranlarda ayrı ayrı olmak üzere kaydedildi. Araştırmacılar mesafe ve alan ölçümleri için NAVIS-EX yazılımını (Sürüm 1.6.0.0, NIDEK CO., Japonya) kullandı. Bulgular: GİB değerlerinde, tedavi sonrası 2. hafta (14,78 ± 3 mmHg ve 14,08 ± 2,68 mmHg, p=0,035) ve 4. haftada (14,78 ± 3 mmHg ve 14,05 ± 3,07 mmHg, p=0,029) tedavi öncesine göre anlamlı derecede azalma mevcuttur. Tedavi öncesi hastalıktan etkilenen taraf temporal iridokorneal açı (26,96 ± 5,61°), nazal iridokorneal açıya (27,27 ± 5,65°) göre daha dar izlendi (p=0,025). Tedavi sonrası temporal iridokorneal açıda 2. hafta (26,96 ± 5,61° ve 27,44 ± 5,61°, p=0,047) ve 4. haftada (26,96 ± 5,61° ve 27,69 ± 5,61°, p=0,03) anlamlı artış izlendi. AOD 500, AOD 750, TISA 500 ve TISA 750 gibi diğer parametlerdeki değişimler anlamlı bulunmadı. Sonuçlar: HFS hastalarında botulinum toksin enjeksiyonu tedavisi ile GİB değerlerinde gerileme izlendi. HFS tarafından etkilenen gözde temporal iridokorneal açı, nazale göre daha dar tespit edildi. Tedavi sonucu da temporal iridokorneal açıda belirgin bir artış gözlendi. HFS hastalarında orbikülaris oküli kasının temporal liflerinin daha fazla etkilendiğini düşünmekteyiz. Glokomu bulunan veya ön kamarası dar tespit edilen HFS hastalarında komplikasyonsuz bir botuinum toksin enjeksiyonun gecikmeden ve düzenli aralıklarla yapılması gerektiğini öngörüyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate the changes in the anterior segment caused by Botulinum toxin A (BTA) treatment in patients with hemifacial spasm (HFS). Methods: In this study, 80 eyes of 40 patients with HFS were evaluated prospectively. Intraocular pressure (IOP), angle opening distance 500 (AOD 500), angle opening distance 750 (AOD 750), trabecular iris area 500 (TISA 500), trabecular iris area 750 (TISA 750) and iridocorneal angle values were recorded separately in the nasal and temporal quadrants before BTA treatment and at 2 weeks and 4 weeks after treatment. The researchers used NAVIS-EX software (Version 1.6.0.0, NIDEK CO., Japan) for distance and area measurements. Results: There was a significant decrease in IOP values at 2 weeks (14,78 ± 3 mmHg and 14,08 ± 2,68 mmHg, p=0,035) and 4 weeks (14,78 ± 3 mmHg and 14,05 ± 3,07 mmHg, p=0,029) after treatment compared to pre-treatment values. Before treatment, the affected side temporal iridocorneal angle (26,96 ± 5,61°) was observed to be narrower than the nasal iridocorneal angle (27,27 ± 5,65°) (p=0,025). After treatment, a significant increase was observed in the temporal iridocorneal angle at week 2 (26,96 ± 5,61° and 27,44 ± 5,61°, p=0,047) and week 4 (26,96 ± 5,61° and 27,69 ± 5,61°, p=0,03). Changes in other parameters such as AOD 500, AOD 750, TISA 500 and TISA 750 were not found to be significant. Conclusions: In HFS patients, IOP values decreased with botulinum toxin injection treatment. In the eye affected by HFS, the temporal iridocorneal angle was found to be narrower than the nasal . A significant increase in the temporal iridocorneal angle was observed as a result of the treatment. In HFS patients, the orbicularis We think that the temporal fibers of the oculi muscle are more affected. We suggest that an uncomplicated botulinum toxin injection should be performed without delay and at regular intervals in HFS patients with glaucoma or a narrow anterior chamber.