Sisplatin ototoksisitesinde CORM-3'ün (Carbon Monoxide Releasing Molecule-3) koruyucu rolü
Protective role of CORM-3 (Carbon Monoxide Releasing Molecule-3) in cisplatin ototoxicity
- Tez No: 932518
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Carbon Monoxide Releasing Molecule-3, Ototokisisite, Rat, Sisplatin, CORM-3, Antioxidant, Carbon Monoxide Releasing Molecule3, Ototoxicity, Rat, Cisplatin, CORM-3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Sisplatin kanser hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan güçlü bir ajandır. Ototoksisite, sisplatin kullanımının önemli bir yan etkisidir. Bu durum öncelikle oksidatif strese bağlı iç kulak tüylü ve spiral ganglion hücrelerinin kaybı ile ilişkilendirilmiştir. Sisplatin kullanımıyla ilişkili işitme kaybı sensörinöral, bilateral, progresif ve genellikle geri döndürülemezdir. Bu deneysel çalışmanın amacı oksidatif stresi azalttığı bilinen CORM3'ün (Carbon Monoxide Releasing Molecule-3) sisplatin ototoksisitesi üzerinde koruyucu rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: İşitmesinin normal olduğu bazal ölçümlerle tespit edilen yirmi sekiz adet albino wistar erkek rat eşit şekilde 4 gruba ayrıldı. Sisplatin grubunda, 7 rata çalışmanın 5.gününde 16 mg/kg sisplatin tek doz intraperitoneal olarak uygulandı. Sisplatin+CORM-3 grubunda, 7 rata 8 gün boyunca hergün 10 mg/kg CORM-3 intraperitoneal olarak ve çalışmanın 5.gününde 16 mg/kg sisplatin tek doz intraperitoneal olarak uygulandı. CORM-3 grubunda, 7 rata 8 gün boyunca 10 mg/kg CORM-3 intraperitoneal olarak uygulandı. Kontrol grubunda, 7 rata 8 gün boyunca serum fizyolojik intraperitoneal olarak uygulandı. Çalışmanın 1.gününde elektrofizyolojik testler (İşitsel uyarılmış beyinsapı potansiyeller ve otoakustik emisyonlar) yapıldı. Sisplatin ve CORM-3 kombinasyonu ile tedavi edilen grupta, CORM-3 uygulaması sisplatin uygulamasından 5 gün önce başladı. Sisplatin uygulamasından 3 gün sonra 8.gün ölçümleri ile testler tekrarlandı. Bulgular: İşitsel uyarılmış beyinsapı potansiyeller ve otoakustik emisyon test sonuçları tüm frekanslarında sisplatin+CORM-3 grubunda sisplatin verilen diğer gruba kıyasla daha iyi işitme eşikleri olduğunu gösterdi. Ancak bu bulgular istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Elde edilen verilere göre CORM-3, sisplatin ototoksisitesinde koruyucu ajan olarak kullanılabilecek etkili bir antioksidan olabilir. Ancak bu koruyucu etkinin kanıtlanmasına yönelik ek araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cisplatin is a powerful agent widely used in the treatment of cancer diseases. Ototoxicity is an important side effect of cisplatin use. This is primarily associated with loss of inner ear hairy and spiral ganglion cells due to oxidative stress. Hearing loss associated with cisplatin use is sensorineural, bilateral, progressive and usually irreversible. The aim of this experimental study was to investigate the protective role of CORM-3 (Carbon Monoxide Releasing Molecule-3), known to reduce oxidative stress, on cisplatin ototoxicity. Materials and methods: Twenty-eight albino wistar male rats with normal hearing were divided equally into 4 groups. In the cisplatin group, 7 rats received a single dose of 16 mg/kg cisplatin intraperitoneally on the 5th day of the study. In the cisplatin + CORM-3 group, 7 rats were administered 10 mg/kg CORM-3 intraperitoneally every day for 8 days and 16 mg/kg cisplatin single dose intraperitoneally on the 5th day of the study. In the CORM-3 group, 7 rats were administered 10 mg/kg CORM-3 intraperitoneally for 8 days. In the control group, 7 rats were administered saline intraperitoneally for 8 days. Electrophysiological tests (Auditory evoked brainstem potentials and Otoacoustic emissions) were performed on the 1st day of the study. In the group treated with cisplatin and CORM-3 combination, CORM-3 administration started 5 days before cisplatin administration. The tests were repeated with day 8 measurements 3 days after cisplatin administration. Results: Auditory evoked brainstem potentials and otoacoustic emission test results showed better hearing thresholds at all frequencies in the cisplatin+CORM-3 group compared to the cisplatin group. However, these findings were not statistically significant (p>0.05). Conclusion: According to the data obtained, CORM-3 may be an effective antioxidant that can be used as a protective agent in cisplatin ototoxicity. However, additional studies are needed to prove this protective effect.