2007 türk deprem yönetmeliğine göre tasarlanan yapıların TBDY2018'e göre performans analizi
Performance analysis according to 2018 regulations of structures analysis designed according to the 2007 Turkish earthquake regulations
- Tez No: 932524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKERİM ERGÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme yapı, Mevcut Yapı Deprem performans analizi, Zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz, ETABS, XTRACT, Hasar durumları, Plastik mafsal, Perdeli taşıyıcı sistem, Reinforced concrete structure, Seismic performance analysis of existing buildings, Nonlinear time history analysis, ETABS, XTRACT, Damage states, Plastic hinge, Shear wall structural system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, ilk deprem yönetmeliği 1947 yılında yürürlüğe girmiş, ardından sırasıyla 1953, 1961, 1968, 1975, 1998, 2007 ve 2018 yıllarında yeni yönetmelikleri yayımlanmıştır. Günümüzde geçerli olan Türk Bina Deprem Yönetmeliğinde, Bölüm 15'te belirtilen kurallar ışığında, mevcut yapıların deprem performansı, doğrusal elastik veya doğrusal olmayan analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilebilmektedir. Bu tez çalışması, İzmir ili Buca ilçesinde bulunan üç, altı ve dokuz katlı konut binalarının deprem performansını, 2007 yılına ait Deprem Binalarına Yönelik Yapı ve Deprem Yönetmeliği (DBYBHY 2007) ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 (TBDY 2018) kapsamında incelemiştir. Yapıların deprem performans analizi, zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz yöntemi kullanılarak ETABS programı ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, yapıların performans seviyesinin“Sınırlı Hasar”olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, perde duvarlı taşıyıcı sistemin, geleneksel çerçeveli sisteme kıyasla daha düşük taban kesme kuvveti, kat kesme kuvveti, kat ivmeleri ve göreli kat ötelemeleri gibi dinamik parametrelerde belirgin iyileşmeler sağladığı gözlemlenmiştir. Bu durum, perdeli sistemlerin deprem etkilerine karşı daha etkili bir şekilde davrandığını göstermektedir. Yapı modelleri, DD-2 deprem seviyesi dikkate alınarak oluşturulmuş ve TBDY 2018'in Bölüm 15'inde belirtilen kurallar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Beton ve çelik malzemelerin özellikleri, tahribatlı ve tahribatsız numune analizleri ile saptanmıştır. Doğrusal olmayan davranışı üç boyutlu olarak modellemek için kolon ve kirişlerde yığılı plastik mafsal modeli, perdelerde ise yayılı plastik mafsal modeli tanımlanarak, modelde kullanılmıştır. Moment-eğrilik ilişkileri XTRACT analiz programı ile hesaplanmış ve plastik dönme değerleri Göçme Öncesi (GÖ) ve Kontrollü Hasar (KH) performans sınırlarına göre belirlenmiştir. Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Analiz (ZTDOA) yöntemi uygulanırken, PEER deprem veritabanından seçilen deprem kayıtları kullanılmış ve bu kayıtlar DD- 2 deprem seviyesine uygun şekilde detaylo olarak ölçeklendirilmiştir. Analizlerde, 11 adet farklı deprem kaydı, toplamda (X, Y doğrultularında) 22 adet kullanılmış ve bu kayıtlar SeismoMatch programı ile ölçeklendirilmiştir. TBDY 2018'e göre yapılan analiz değerlendirmeleri sonucunda, yapının DD-2 deprem seviyesinde“Kontrollü Hasar Performans Düzeyi”ni sağladığı ve betonarme kiriş, kolon elemanlarının hiçbiri göçme veya ileri hasar bölgesine geçmemiş, ancak bazı kolon ve perdelerde belirgin hasar tespit edilmiştir. Özellikle binanın ilk iki katındaki kolonların bir kısmı belirgin hasar bölgesinde bulunurken, perdelerin büyük çoğunluğu sınırlı hasar bölgesinde kalmıştır. Özet olarak, perdeli-çerçeveli sistemlerin deprem etkilerini daha iyi karşıladığı ve yapı elemanlarının hasar seviyelerini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür. Bu bulgular, betonarme çok katlı yapıların tasarımında perde elemanlarının kullanılmasının yapı performansını artırdığını ve deprem etkilerine karşı daha güvenli ve sünek bir davranış için çözüm sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Located in a seismic zone, our country's first earthquake regulation came into force in 1947, followed by new regulations in 1953, 1961, 1968, 1975, 1998, 2007, and 2018. According to the rules specified in Section 15 of the currently valid Turkish Building Earthquake Code, the seismic performance of existing structures can be evaluated using linear elastic or nonlinear analysis methods. This thesis study examines the seismic performance of three, six, and nine-story residential buildings located in the Buca district of İzmir, within the scope of the 2007 Regulation for Buildings Subject to Earthquakes (DBYBHY 2007) and the Turkish Building Earthquake Code 2018 (TBDY 2018). The seismic performance analysis of the structures was conducted using the nonlinear time history analysis method with the ETABS program. As a result of the analyses, it was determined that the performance level of the structures is“Limited Damage.”In the study, it was observed that the shear wall structural system, compared to the traditional frame system, provided significant improvements in dynamic parameters such as lower base shear force, story shear force, story accelerati ons, and relative story displacements. This indicates that shear wall systems behave more effectively against earthquake effects. The structural models were created considering the DD-2 earthquake level and evaluated within the framework of the rules specified in Section 15 of TBDY 2018. The properties of concrete and steel materials were determined through destructive and non-destructive sample analyses. To model the nonlinear behavior in three dimensions, a lumped plasticity hinge model was used for columns and beams, while a distributed plasticity hinge model was defined for shear walls. Moment-curvature relationships were calculated using the XTRACT analysis program, and plastic rotation values were determined according to the Collapse Prevention (CP) and Controlled Damage (CD) performance limits. While applying the Nonlinear Time History Analysis (NTHA) method, earthquake records selected from the PEER earthquake database were used, and these records were scaled in detail to match the DD-2 earthquake level. In the analyses, a total of 22 earthquake records (in X and Y directions) from 11 different earthquakes were used, and these records were scaled using the SeismoMatch program. As a result of the analysis evaluations according to TBDY 2018, it was determined that the structure achieved the“Controlled Damage Performance Level”at the DD-2 earthquake level, and none of the reinforced concrete beam or column elements entered the collapse or extensive damage zones. However, significant damage was detected in some columns and shear walls. Specifically, while some columns in the first two stories of the building were in the significant damage zone, the majority of the shear walls remained in the limited damage zone. In summary, it was observed that shear wall-frame systems better withstand earthquake effects and significantly reduce the damage levels of structural elements. These findings demonstrate that the use of shear wall elements in the design of reinforced concrete multi-story buildings enhances structural performance and provides a safer and more ductile solution against earthquake effects.